Hati-hati yang berdetik..

7 Sep 2008

laksam kelate dari penang...

selesai...
arini juadah berbuka sy masih lagi masakan kelate..rindu pada menu kelantan lum hilang.
laksam kelate...makan dengan kuah lemak. pada kawan2 di oversea...sirD dan kin..pasni leh la buat ya...sejauh mana kita merantau...tekak kita tetap tekak melayu...tekak pantai timur..


sy belajar dari mak...boleh la buat utk makan sendiri..tetapi tetap takleh lawan kuah lemak mak yang pekat...dan laksam sy tidaklah secomel dan selicin laksam mak...jadi lah..utk berbuka puasa petang nnti..



guna tepung beras..tak sempat nak balikkan gamba ni..senget ya..



ikan rebus...seelok ikan selayang atau kembong..sb isinya manis..

(sy bantai je.. :)asalkan ikan.. )


isi ikan yang telah dibuang tulang...



dan ini hasilnya....



kuah laksam yang telah siap...


laksam yang belum dipotong..

taklah comei licin macam mak punya...tapi..ok kut mak...hikss...

sy nak g bazar ramadhan merangkap pasar malam...

nak cari bahan mentah yg dah nak abis..dan pencuci mulut..

dah 5 hari ngadap nekbak je...

slamat berbuka puasa semua...





pssstttttt kak lawa...
this is my persona...
bawah lampu tu dah calar sket laaa...

22 ulasan:

Tirana berkata...

Wow pandai lin buat laksam..sedapnya nampak.. Kak tirana ada jemputan hari ni so tak masak cuma buat kuih lompang aje untuk dibawa pergi.

ryann berkata...

best gak laksam ni. azza buat ada pedas-pedas tak. mesti bestkan

kin hashim berkata...

jeles..nak buat gak!!

azza berkata...

kak tirana..
blaja dr mak..buleh la sikit2..bulan pose je...salu malas masuk dapur..ehehhe..

ryann..
mmg ada smbal nya..td kalut2 nak g bazar ramadan..sambal balik dr bazar baru buat... :)

kin..
saje nak bg jeles..ehehhe..
buat lah nnti ya..

~Cinta Milo Ais~ berkata...

huu bestnya laksam...letak cili boh banyak2...huh masyukk hehe (kak azza letak sambal apa, saya selalu letak cili boh je hehe)

Tirai Hidup berkata...

Persona ku dah kena calar gakkk...masa masuk gate bghn depan lepas ...bghn belaKAng tergesel adoiiiii masa tu baru umo 3 haRI BAh!

aNIe berkata...

Laksam?...akan dah makan...memang sedap...tapi orang kedai tu bagi akak kuah dia sikit je...tak puas rasanya...

Rajin azza buat...leceh nak buat laksam tu...

Akak berkata...

Salam Azza...

Akak belum pernah makan laksam nie, nanti bila akak balik Kedah akak singgah Penang umah Azza yea, Azza masakkan utk akak boleh ke?

SaDi berkata...

Sedapnyeeeeee.... :)

ras-adieza berkata...

rindu dengan laksam yang original dari pantai timur. kat sini yang jual laksam tak macam kat kelantan nyer.

su berkata...

adehhh! sedap laaa kak azza...kat sini susah nak carik laksa...yg ade nasi kerabu je...huhu

Rashid berkata...

ehemmm ehemmm takkan makan sorang sorang kot!!!!!

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) berkata...

uih best tu..ari tu g kelantan pun makan tu gak beli kat pasar kok lanas tu..sedap first time rasa pasal kat sini ada tak pandang pun sbb suka laksa penang je hehe...tapi mmg bestlah nak nak kuah dia uihh..best

rusdi nasir yusoff berkata...

sakit ati btul kan kalo kete kite dh t'calar..tak kire ler kene calar ke atau kite yg calar ke heheh..tp takpe dh dpt mkn laksam tu lupe kjap kete tu heheheh...

kamar hati berkata...

laksam kelate....wahhhhh bestnyer....pebret kamar ni...suka buat & makan...selalu gak buat kat kampung dl...besttttt...

Cikgooden berkata...

eiii..sedap laksam nih.sedap.Suka makan.

sayangnya persona ada calaar.(saya., keta buuruk jer)

Mak Su berkata...

tk azza, utk love yg kiut tu....pandai buat laksam ek...marvellous

miss N berkata...

bestnya, kalaula boleh amik dr atas screen ni....

lemangcute@chah berkata...

nyum..nyum... ya..allah..petang nie nak beli laksam laaaa....huhuhuhu

.::WaNiE::. berkata...

adoi adoi lapar tengok laksam

ida berkata...

wah...,kecur air liur dibuatnya....salam perkenalan ya...

shafa berkata...

waaahh..camner buat laksam tuh...
tjk step by step cara buat laksam...
cam buat tosei ker camner...??
nnt citer ek...