Hati-hati yang berdetik..

4 Sep 2008

nekbak...manisan dari kelate...

nekbak nama diberi
dari kelate dibawa ke mari
sungguh sedap tidak terperi
manis asli makanan tradisi
setiap kali ramadhan menjelang, sy pasti teringatkan manisan ini. di kelantan dipanggil "nekbak" atau "mekbak". kalau di kelantan, merata-rata ada dijual..apatah lagi bazar ramadhan. susah rasanya utk sy cari manisan ini di luar dari kelantan. jd bila berkesempatan balik ke kampung sblm puasa, sy membeli stok nekbak kering utk dijadikan manisan pencuci mulut. dan setiap ptg pasti ada hidangan ini sewaktu berbuka puasa.
caranya mudah saja...air, gula, daun pandan dan bunga cengkih..
bagi orang2 luar dari kelantan, mungkin rasanya agak manis...sebab air gula kan, tapi bagi kami yang dah terbiasa..manisnya tidak lagi melekat di tekak...


air mendidih barulah nekbak dimasukkan...

dan ini lah hasilnya...

rindukan masakan mak..

13 ulasan:

Mak Su berkata...

kuih bahulu ker kuihnyer tu?

Nurmala berkata...

macam bahulu ek nekbak nih..

kin hashim berkata...

suka..suka! suka sgt kue nih! :).

ku tak sempurna berkata...

mcm kuih bahulu kan... cuma ada air manis..

SaDi berkata...

macam sedap jeee.... anak sadi suka benda2 yang manis...

~Cinta Milo Ais~ berkata...

eh first time tngok nekbat bentuk mcm tu...selalu bentuk dia biasa je tak bunga2 hehe...tapi letak dlm peti ais dulu baru best kan biar dia sejuk

Kamsiah berkata...

azzaaaaaaaa..tak baik mkn sorg2 tau...kurang dah pahala posa ni,dok terliur nekbat tu..

azza berkata...

ekkekee...
harum sungguh bau nekbak ni..
meh2 sume...ehhehe

rusdi nasir yusoff berkata...

salam perkenalan..lompat dr blog beib..sedapnye nekbak..lamenye tak pekena nekbak..pos UK sket leh?rusdi

wilda berkata...

bahulu ke tu kak? bntuk mcm bahulu ek? :) tringin nk cuba.

ras-adieza berkata...

lama dah tak makan semenjak tak duk lagi kat tanah merah ..... kecur air liur ni.

http://mamaaffiq.blogspot.com berkata...

dah lama tak makan nekbak ni.dulu2 ms zaman blaja ni le kuih brbuka masa kt hostel...skang kt sblah utara mmg x dpt dh kuih ni...

MaMa MoDeN berkata...

salam azza
tak pernah makan pun...