Hati-hati yang berdetik..

11 Sep 2008

my merah di hari khamis...

pagi yang basah dan dingin. memang bumi penang sekarang hampir setiap hari dibasahi mutiara dari langit. rintik hujan membasah dan mendinginkan tanah yang gersang sekaligus menyejukkan hati dan perut yang berpuasa.



dingin di pagi hari membuatkan sy jadi lembab utk bangun dan bersiap ke sekolah. tetapi sejurus memandang sesuatu-sesuatu yang sy miliki, hati kembali bersemangat. warna sememangnya memainkan peranan penting. ditambah pula khamis adalah hari berbatik utk kakitangan kerajaan. jadi boleh lah sy ke sekolah hari ini dengan semangat yang menyala bertemankan gerimis yang masih lagi merintik di ambang pagi. terima kasih untuk merah yang kembali membuatkan bibir sy mengukir senyum...

rintik hujan masih setia membasahi bumi..

batik merah...

juga merah di tangan..

my new red pensil box ..


my merah sarung hp sy..

cik tikus juga merah rupanya..

alas meja kira merah la..

hikss...my merah...i luv it..

namun ada sesuatu yg buat sy rasa kesal dan geram sgt2 di sekolah td. karenah birokrasi berlaku dimana2... jika tidak pikirkan bulan puasa dan menghormati orang yg lebih tua dr sy, memang sy akan menjadi merah kerana marah seperti yg tersalut di badan sy arini.

pejamkan mata seketika, tarik nafas sedalam mungkin, pasti kekesalan itu akan berlalu...

hujan itu satu rahmat..

31 ulasan:

Su berkata...

batik merah kak azza cantek! sweet sgt! sesuai dgn kak azza...

su pakai merah juga arini ni..tp batik su x secantek batik kak azza..huhu

@LiYaNNuaR berkata...

merah yg merah... hehehe... salam kenal...

azza_irah berkata...

su..
ekkeke...akak mmg suka merah..
kl pakai merah..biar merah mnyala..keyakinan kita pun btambah..

@liayannuar..
salam kenal..tkaseh singgah..

cendawanintim berkata...

kita pon ader baju raya camtu, batik sutera kaler ijo pucuk pisang, nanti kalu kita pakai, kita tepek..

cantik betul la kamu lalinggg ngan merah..so sweeeettt..

tapikan kita pernah tengok pencil case kaler itam yang cenggitu, bila ditanya, dia cakap pezen daripada mak sedara..katner nak beli erk....???

azza_irah berkata...

laling..tahun ni tema ijau ke..kita lum tahu..lum g sopingg..rasa nak biru jekk..

lalingg..batik trganu design baru comei dok leni..post la kat blog..leh kita oder..

pecel case tu rege 6 hengget jekk..ada 8rm n 10rm..ikut size..merata ada jual..kita beli kat pacific...

azlanlin berkata...

Ermm.. MERAH yang MENYALA..:

Merah melancarkan pengaliran DARAH.. mengaktifkan metabolisme tubuh dan aktiviti sel tubuh. Contoh aplikasi: jika selalu lemah dan tidak bersemangat.. sistem saraf, otot, sendi, tulang dan darah menjadi terlalu sejuk, ketat, lemah dan tidak lancar ... Penggunaan warna merah mampu meransangkannya semula. Namun, jika berlebihan pula.. ia akan terlalu memanaskan SISTEM TUBUH hingga boleh menyebabkan ia MELETOP!!..
(Just COPY n PASTE)

azza_irah berkata...

azlanlin..
wl sekadar copy paste...tQ..sy hargai..
namun merah tetap jd pilihan bila emosi menguasai diri..

SaDi berkata...

waaahhhh...merahnya... mesti berkobar-kobar semangat hari ni...:D

~Cinta Milo Ais~ berkata...

merahnyaa mak ngah hehe...kak azza putih sesuwai la pakai merah hehe

azza berkata...

sadi..
nak atasi mood lembab sb ujan rini..hehe..

melo...
cb la pakai merah menyala..sure kiutt miutt..

Rashid berkata...

wah merahnyerr..
.. apa kata baju raya nanti azza pakai warna merah juga. tentu cun dan glamor.. balik kelantan..

azza berkata...

cikgu rashid..
kena hambat ngn lembu nnti...ehhee

cendawanintim berkata...

lorrrrrrr, taun lepas kita dah ijo, kaler tahun ni kita pepel, tahun depan kaler marroon!

batik sutera teganu banyak sangat design dia..mcm2..nanti simpan la duit, datang beli kat cni, leh kita merempit ngan mevi..

kawan2 satu kolej, ramai mintak belikan tuk raya aji plak, tapi tak tolong survey lagik nih...dekat ajer ngan opis, jalan kaki ajer...kalu bos takder, buleh ngulor!

pacific tu katner..kita tengok yang beso, mebi yang 10 inggit tu...dia ada kaler pe lagik???

cappuccino berkata...

amboi chantekkksss banget cikgu baju kaler2 merah ne..nt kene ngorat ngan ank murid hehehhehe..

13may berkata...

merahnya mak ngah :D

azza_irah berkata...

lalingg..
nnti post gambo batik comei2 siap ngn rege skali..murah2 sket la..

pacific tu kat sini..kat pasaraya byk jual lalingg...yg besor tuh mmg besor..bape hinggit tah..12 rasa nya...ada pepel(ssuai ngn baju raya), pink, itam, coklat..kilat2 gitu..

hampir setiap tahun kita g ganu tu...last year kita smbung blaja kat ganu setahun la lalinggg...laling area mana ya..


die..
murid2 aku murid khas..takde nya nak ngurat..mai peluk terus ada la...hehee


en may...
makngah tak bape merah dah rini..hehe

Yanmie berkata...

Amboi..merah, warna kegemaran yan gak tu. kak azza, sampai ke mouse warna merah, isk...isk..dahsyat nie. hehehe...tapi nmpak comel kak azza pakai baju tu. beli kat ne?..

Harun ( jinggo ) berkata...

amboi merahnya - tapi ok.betul ke dikatakan merah ini warna untuk membuatkan orang nampak kita....sebab tu lembu pun suka warna merah

ras-adieza berkata...

wa...merahnyer mak ngah. pensil casepun merah gak. hantu merah sungguh azza... Akak kalau pakai merah camtu, siapalah mengejar. Azza tak perlah budak2 comel kejar. Akak kalau lalu depan lembu, jenuh tak cukup kaki nak lari.

Cikgooden berkata...

segala-galanya merah ker?...

cendawanintim berkata...

laling,

amboiiii, nak post n3 sutera plak erk...orait, nanti kita usahakan bila berkesempatan, insyaallah..

owhhhh, nanti kita mintak tolong belikan yer, nanti kita decide nak yang kaler pe, kita bank in kan duit pos skali..

sambung KPLI kat maktab batu rakit ker???

kita duk kat area kuala teganu, kita keje kat Menara PMINT, alaaaa, yang bangunan bank rakyat tu...

kita dah bangun awal nih, baru balikpasar beli ayam tambahan 5 eko, nak pegi balik umah mak, tunggu budak bertuah siap2...kejap lagik kita zasssss la balik umah mak...nanti malam sambung balik yer...

Mak Su berkata...

cantik, serba merah, tentu kena ek dgn tuan punya badan. merah campo air hujan jadi ler sirap bandong

Akak berkata...

Salam Azza...

Amboi2 cantiknya berpakaian serba merah, sesuai dengan Azza yg berkulit putih, kalau akak yg pakai merah, hurmm...

Nurmala berkata...

wah..bersemangat waja nampaknya..
bukan main merah lagi. handbag kita pon merah hari ni..hehe

suara berkata...

Salam azza...
merah mampu menarik...
agaknya kalau azza ada kat depan, mahu tak berkelip su memandang. ;)

su suka tengok tapi tak suka pakai sbb segan bila org pandang. (perasan ada org pandang sbnrnya... hehe)

ryann berkata...

biar 99 mengatakan putih, tapi dihati yang satu memilih merah...tetapkan ia merah, merah dan merah.

suka merah gak

Puteri Ezza berkata...

Amboi, merahnya dia ;)

Azza, jom join lucky draw kat blog Ezza. Kot-kot Azza bertuah ;) Hadiah menarik dan lumayan menanti. Ajaklah kawan2 join sekali.

Sufi Idany berkata...

merah itu tanda beraninya jasad meredah rintangan yang terbentang... pada sejalur pelangi merah menyerikan rasa indah .... kekadang mampu melunturkan warna kusam yang di selit pada relung hati....

Cikgu Azza, sy add link kat blog sy tk seberapa.... hasil titipan rasa Cikgu menarik.... menggarap rasa bila hati berdetik.... salam ukhuwah

ku tak sempurna berkata...

merahnya mak ngah...

org kata merah tanda berani... berani kerana benar...

HERTINY LAIMAN berkata...

Salam Azza,
Cantik nyer sume merah...pebret kaler tiny tu...

azza berkata...

salam sume...
ekekkee..kita g soping baju raya 3 ari tak online..hehee..mekaseh utk sume komen..

hidup merahh...hehehe..