Hati-hati yang berdetik..

27 Mac 2011

..Teringin Nak Cantik..










As Salam..



Hujan mencurah dengan sangat lebat. Mengundang seribu satu rasa. Menyentuh segenap sudut di hati. Tiba-tiba ingatan lampau kembali..datang dengan laju satu persatu seolah slide show di mata sy. Tersenyum sendiri. Dan sehingga kini sy masih tersenyum.

Dulu-dulu sewaktu bergelar mahasiswa, teringin nak kelihatan cantik. Macam model-model dalam majalah yang kulitnya licin dan gebu itu. Tapi zaman itu mana ada duit nak beli kosmetik...makan pun minta dengan Mak Abah.

Akhirnya seorang teman mencadangkan, kita buat masker murah-murah.
Dengan sebiji telur..!
...sebiji telur(ambil putihnya sahaja) kami kongsi ramai-ramai. Pakat-pakat tempek dan tolong tempek sambil mengusik mesra. selesai menempek..tiba-tiba suasana menjadi hening dan sunyi. Tiada satu suara pun...yang ada cuma lirikan mata dan tangan bergoyang-goyang sebagai bahasa isyarat. Muka pulak berkerut-kerut seperti menahan sesuatu.

Rupanya...kulit muka masing-masing sudah tegang dek putih telur yang dilumur ke muka...tidak boleh bercakap. Patutlah muka berkerut-kerut....menahan diri dari tergelak rupanya. Kalau gelak tak menjadilah masker putih telur tu..
Menahan tegang dengan kerutan muka... hasilnya..wahhhhh...selepas dicuci ..haaa...kulit terasa tegang, halus dan mulus...hikss..
Mula lah masing-masing tersengeh-sengeh...kulit dah macam model majalah la katakan.. ehekkss...

Inilah satu dari seribu kisah zaman menjadi mahasiswa dahulu, penuh memori, suka duka mengejar impian. Jatuh bangun, pedih dan gembira dikongsi bersama teman-teman. Pengalaman yang tidak dapat dibeli.
Dan petang ini...sy praktikkan ...nak cantik macam model majalah...
jum intai-intai..

Asingkan kuning telur...ambil putihnya saja..




Basahkan muka dengan air dan sapu putih telur ini ke seluruh muka..
Kemudian ambil tisu/kapas dan letakkan di atas muka tadi..seperti memakai masker.
Selepas itu, sapu kembali putih telur ke atas tisu/kapas sehingga basah.
Biarkan tisu/kapas itu betul-betul kering dengan sendiri.
Tisu/kapas yang melekap ke muka akan menajdi seperti topeng apabila ditanggalkan nanti.
Hasilnya kita boleh lihat pada tisu itu bintik hitam dan putih yang terlekat pada tisu tersebut.






Tidak mengecewakan...selepas dicuci kulit terasa tegang dan halus. Murah, menjimatkan, cepat dan berhasil..cuba lah...! :)


..agaknya kerana putih telur inilah sy terus laku..dipinang 27 Julai 1999..seminggu sebelum sempat majlis konvo USM..hiksss...
gataiii..




info :
Khasiat putih telur..
~putih telur melegakan apabila kita melecur atau terbakar kulit

~
Jika pada tubuh anda terdapat bekas luka ataupun parut yang tidak mahu hilang, cubalah gunakan putih telur ayam kampung. Setiap kali hendak tidur, sapukan putih telur tersebut pada parut luka itu. Lakukan secara terus-menerus. Nescaya parut luka anda akan hilang.
~sangat praktikal sehingga kini..terutama yang malas ke facial spt sy..
~anda tidak perlu pejamkan mata spt gambar di atas sewaktu memakai nya ya..ini hanya utk model-model yang malu sahaja ..~~weeeeee....



terbang tinggi merpati putih
terbang tinggi membelah awan
hati ini semakinlah letih
berserah saja.. tak mampu berlawan




25 ulasan:

Emy Omar berkata...

Pernah baca petua & khasiat menggunakan putih telur sebagai masker tapi belum pernah cuba..nanti nak cuba la kak aza

nyanyisunyi berkata...

betul azzah..akak setuju sgt,murah dan jimat...mcm akak ni tk berapa mampu pegi rawat muka kt kedai so ni je lah caranya..tp lama dah tk buat..eh nak buat jap lagi lah heheheh

azza_irah berkata...

Emy Omar..

kena try tu Emy..
bukan sj mudah..malah boleh buat smbil santai2 di rumah.. :)

azza_irah berkata...

Nyanyisunyi..

ehheh...nnti bgtau hasilnya ya kak..
menjimatkan masa..tak perlu kuar umah..bahan dh ada kan.. :)

AL-BIMA SAKTI berkata...

kecantikan itu dunia wanita..!

ahmad humairi berkata...

selamat menjadi cantik.

ONE ZABA berkata...

itu baru putih telur...kalau dgn kulit telur lagi la ok rasanya.

Tukang cerita berkata...

tgk entry akak ni, terus rasa nk cuba...hihihihiii

Park Young Shake berkata...

Apa kabar Mak Ngah... moga sentiasa di rahmati allah selalu.... !







Dulu bestkan.... ?

puteraduyong berkata...

waahhh...nak try buat la lepas ni... :)

nba-Nur berkata...

Salam.. Hi Kak Azza, Nur pun waktu di Universiti ada rakan yg ajarkan cara ni.. Dah lama tak mencubanya lagi.. Lepas ni bolehlah buat..
p/s : No wonder.. muka akak nampak berseri2 je..

UnGu VioLet berkata...

wahh... rajin akak yer.. :)

Shifu67 berkata...

goreng telur tu lagi sodapp.. :)

Mutiara Bernilai berkata...

wahh..

nak try la mlm ni b4 tdo kang..

^__^

tq sis..nway zaman study mmg zaman yg pleng besh..paling d rindui..hu~!

Ruziawati Bukhari berkata...

ada jugak model yg malu2 ye? tp for sure x leh guna telur tiruan tepek kat muka taw! bahaya.. hehe..

aliadijamina berkata...

Lama tak buat aktiviti masker memasker nih,jimat pun jimat ek . Miss you too..

Shifu67 berkata...

mana tuan rumah ni.. kulit telur besepah-sepah ni...

lama tak sapu rumah ni...

usop berkata...

kena hati-hati juga guna telur ni, jangan terkena telur tiruan sudah ler... hehehe

CT Delima berkata...

Assalamulaikum Za..bagusnya petua ni. ct pun nak kulit muka macam model. nak... nak jugaaa! hehehe. kalau macam ct ni nak sapu putih telur kena tunggu anak2 dah gi skolah lah. jadi tak payah nak menjerit suruh buat itu ni, boleh rilex jer... hehehe

Ietams berkata...

nak buat la nanti..

Ruziawati Bukhari berkata...

kak ja busy ye tak update blog ni?

btw nak bgth, t dh pindah ke:
http://chakapchakap.wordpress.com

terima kasih

Nur-nba berkata...

Salam.. Kak Azza, lama tak dengar khabar akak.. Nur harap akak sihat.. Just nak ucap "Selamat Bercuti"..

tice su berkata...

Salam kak azza, sudi2kan la jenguk blog baru su :)

__________
ticesu.com

abazilah berkata...

hye , blogwalking jap .
tolong vote saya dekat http://iownthis87.blogspot.com/2011/07/vote-for-abazilah.html
tq :)

Suhana berkata...

saya penah try..muke jadi tegang..pastu licin.. jom follow saya http://guavasue86.blogspot.com/