Hati-hati yang berdetik..

24 Jan 2011

..sebutir pasir kasih yang terluka..


~mengimbau entry 11 Oktober 2008...10.53malam..

kasih atuk dan nenek..
sanggup bersengkang mata dengan kudrat yang bersisa semata2 kerana seorang cucu..
ibu meninggalkannya tanpa kabar berita hanya kerana anak ini dilahirkan kurang sempurna..
tinggallah Ah Fat menumpang kasih atuk n nenek yang sudah uzur..

pertama kali Ah Fat mendaftar di kelas kami..ramai yang tak tertahan airmata melihat esakan dia..dengan tangan yang terpaksa diluruskan dengan benda keras..semata2 kerana dia mempunyai tabiat menggeget lengan sendiri sehingga berdarah.

jari dan kaki tidak sempurna..tidak boleh duduk..terpaksa atuk menyediakan kerusi khas agar dia boleh sama2 belajar seperti anak2 lain. sy tidak boleh pandang mata Ah Fat lama2..ada kesayuan yang bertandang disitu...apatah lagi ungkapan 'mama' tak pernah lekang dr bibirnya..

sepatutnya Ah Fat tidak berada di kelas sy..sb PKBP hanya utk anak2 istimewa yang mengalami masalah pembelajaran seperti sindrom down, autisme, disleksia, lewat perkembangan, hyper/hypoactive ..Ah Fat mengalami kecacatan kekal dan beberapa kategori lain yang sepatutnya mendapat rawatan dan terapi di sekolah khas. tapi bila melihatkan kesungguhan atuk n neneknya datang membawa Ah Fat dengan berdukung, PK Khas dan pihak pentadbir bersimpati...menerima juga walaupun syarat nya mmg tidak boleh.

masih lagi terngiang bait ayat yang keluar dr mulut PK sy sewaktu kami persoalkan kenapa Ah Fat dimasukkan ke kelas ini....

tidak salah kita menggunakan budi bicara..kerana kita belum tahu bagaimana pengakhiran hidup kita..

(anak PK sy juga anak istimewa yang telah pulang menemui Pencipta setahun yang lalu..)

airmata seorang Ah Fat...

kita hidup bukan menongkat langit...

walau hanya sebutir pasir..hargailah anugerah yang diberi..kerana tidak semua insan bertuah memiliki apa yg anda miliki hari ini..

54 ulasan:

@LiYaNNuaR berkata...

tsentuh hati bila baca entri akak yg ini... betul, kak... sya stuju sgt2... huhuhu... mujur Ah Fat ada atuk dan nenek... sgt pilu, kak... huwaaaaa... kejik betul mak bapak Ah Fat tuh...

Cikgooden ...(Selumbar Emas). berkata...

Ya Alllah...aku tersentuh la azza.

...aku pernah dulu, jadi ketua pengawas utk pmr masa di sabah. Di sekolah tu ada kelas utk kelas camni...aku suka jaga depa jawab exam. jawapan depa terkurung dalam apa yg ada dalam kotak fikiran depa. Buat karangan ikut luahan hati wp ejaan dan ayat lintang pukang. Tapi aku respek guru2 nya. Mesra mereka dengan guru...manja cam mak depa sendiri..

salute pada guru Pendidikan khas...termasuk hang la azza

ku tak sempurna berkata...

sedihnye... aku tak tabah la utk tgk org yg nasibnya spt ini...

cendawanintim berkata...

lalingggg,

sayu hati melihat deraian anak kecil itu...

petah lagik dimasa hati sedang berkecamuk nih...

n3 nih membuatkan saya rasa sekerdil-kerdilnya...betapa kita perlu bersyukur di atas kurniaanNYA, tapi itu lah..kita sering alpa...

ras-adieza berkata...

masih ada atuk dan nenek menyayangi cucu begitu rupa walaupun ibunya hilang entah ke mana. Bila azza kata dia sebut mama, sedih jer.. sepatutnya di ketika ni dia perlukan belaian kasih ibunya...tambah lagi dengan keadaan dia camtu. Sedihnya, kalau akak ditempat azza...mesti sayu jer hati mengenangkan nasib dia.

azza_irah berkata...

liyan..
ayah dia ada liyan..keje cari rezki..mak dia yg hilangkan diri..

cikgooden..
budak2 sy ni amik masa berbulan utk bentuk satu huruf a...ada yg terbalik b dan d..sume makan masa ..exam satu paper semggu..arini smbung smbung lagi sampai siap..

budak2 ni mmg manja..duk atas riba..peluk n cium kita ikut suka..

azza_irah berkata...

ku tak sempurna..
kl tgk ah fat mmg leh ngalir airmata..itu baru ah fat..nnti azza masukkan yg lain2..

lalingg...
mendampingi mereka buat kita insaf..
kita menumpang kasih sayang mereka sebenonya..rasa mcm anak kita..

azza_irah berkata...

kak ras..
kl akak pandang mata dia masa dia sebut mama..mmg leh nangis..mmg azza takleh tgk mata dia masa dia sebut mama..atuk dia datang anta pagi2..kena pujuk dia dl sblm balik..

Rashid berkata...

azza,
saya doakan azza sentiasa tersenyum dengan tugas azza yang mulia itu..
sememangnya kita sentiasa diuji dengan banyak cara oleh Nya...

azza_irah berkata...

cikgu rashid..
tkaseh..
alhamdulillah setakat ini masih boleh tersenyum..
sy menumpang kasih mereka sebenarnya..

Mr. Azman @ Kreuger berkata...

wahh... sadis jugak ar akak..
sian die kan. simpati. nape lah mak ayah die buat macam tuh kan???

insan istimewa sepatutnya tak dipersiakan... bukan die mintak pon jadik macam tuh. Sadis sungguh la..

Kreuger®

cappuccino berkata...

kekadang insan2 istimewa ne mendekatkan lagi kite akn kebesaran Tuhan...bersyukur atas nikmat dan kurniaanNya..sedeyy..sedeyyy cite ne...huhu..

azza_irah berkata...

man..
ntah la..mgkin maknya pk anak ini akan menyusahkan hidup dia..
dia tak tahu yg anak ini tak tercalit setitik pun noda..

die..
mmg sume ni menginsafkan..beri pengajran yg cukup mdalam utk aku sebenarnya..

~Cinta Milo Ais~ berkata...

sedihnya...kesian ah fat..sebenarnya ramai lagi kan anak2 senasib dgn ah fat yg diabaikan mak ayah sendiri sedangkan mereka memerlukan perhatian dan kasih sayang..nasib baik masih ada ramai insan yg prihatin (macam kak azza :D)

azza_irah berkata...

melo..
sebenarnya akak 'terjebak' kedalam pddkn khas..dan tak sangka ini anugerah yang tak ternilai sebenarnya utk akak..

azlanlin berkata...

Menumpang kasih pada yang ada.. Menumpang resah pada yang kesah..
Menumpang ketawa pada yang ceria..
Menumpang pilu pada yang tahu..
Menumpang sayang pada yang penyayang..

Ermmm..

azza_irah berkata...

cikgu azlan..
terima kasih..

Amal @ PriaPrai @ Chulan Chin berkata...

salam..
dik azza, sememang tidak semua insan yg bnasib baik..& anak itu, antr yg prlu mdpt simpati, sesiapa pun.
dik azza paling btuah- mdidik anak2 'istimewa', sbetulnya mluang ruang & peluang utk mnafsir hakikat khidupn dgn lbh mdlm, serta lbh yakin & tegar mdidik knk2..
Tuhan tlh mtakdirkn dik azza sbg gr/pdidik, bsesuaian dgn jiwa murnimu thadap mereka..
doa buatmu- smga DIA mmimpin & mbimbingmu mjadi gr tbaik..
amiin.

Brahimnyior berkata...

Rasanya inilah pos yang menyentuh perasaan saya. Saya berdepan dengan pelajar normal, cukup sifat dan sempurna akal, tapi ada segelintir yang culas dan nakal.

Memang menguji kesabaran, tapi apabila baca pos azza, saya sedar saya hanya diuji sedikit dalam cabaran mendidik anak bangsa.

Teruskan usaha, azza. Jangan patah semangat (janganlah kata 'terjebak dalam pendidikan khas'..macam lain konotasinya pada sesetangah orang)

azza_irah berkata...

ikgu izzuddin..
terjebak..

maaf jika tersilap..cm terjebak dlm konteks sy ialah bukan pilihan pd asalnya..sebab itu ada pktaan 'ter'...tetapi bukan menolak sepenuhnya.
bila berada dlm bidang ini..baru sy sedar cahaya berkilau di depan..

sy redha kerana sebenarnya inilah anugerah tak ternilai utk sy..dismping mendampingi mereka..sebenarnya sy belajar dr mereka setiap hari..

azza_irah berkata...

abg amal..
terima kasih..
mereka perlu didampingi...sy tak cukup tabah...sb itulah sy diuji dengan mereka..

Sufi Idany berkata...

Kak Azza...
sayu hati ida tgk aksi2 Ah Fat tu. hilang kata untuk merungkaikan. ida ada cousin yang istimewa. ida d[t selam perasaan dia... cuma mungkin nasib dia terbela berbanding Ah Fat... kami semua menerima dia seadaanya sekali pun pada awalnya kelahiran Ayahnya sukar untuk menerima hakikat dan kenyataan Ain lahir dalam keadaan yang macam tu... tp ketabahan mak cik menerima, kekuatan seorang ibu yang tersimpan... meleburkan ego seorang ayah....

dalam konteks Ah Fat, bukan jer org rasa kalu org pun kat tmpt akak akan berkongsi rasa yang sama.

p/s : pernah menangis waktu mula2 praktikal bila tgk anak2 murid ida kat kelas pemulihan.... dtg dengan perbagai keadaan dan latar belakang kuarga yang berbeza.... sayu bila ada parents yang tk tahu untuk menilai anugerah Allah ini.

Sufi Idany berkata...

btul kak..setuju dengan ungkapan akak ni,
"walau hanya sebutir pasir..hargailah anugerah yang diberi..kerana tidak semua insan bertuah memiliki apa yg anda miliki hari ini.."

bersyukur dengan apa yg kita miliki kerana tak smua yang kita ingin akan jadi milik kita. :D

Yanmie berkata...

begitu menyentuh jiwa. tersentuh sgt ngan n3 akak kali nie...huhuhu..nasiblah Ah Fat tu ada lagik insan yg menyayanginya (atuk&nenek). bayangkan klu Ah Fat takde sape2 lagik...bila tengok gmbr2 Ah Fat, hati begitu sayu sgt..harap Ah Fat lebih tabah lagi..

ari berkata...

Assalamualaikum Kak,

'tidak salah kita menggunakan budi bicara..kerana kita belum tahu bagaimana pengakhiran hidup kita..'
Aku tersentuh sangat dengan kata - kata PK ni.. Betullah org kata orang yg mengalami sahaja yg memahami dan merasakan dengan sesungguhnya..Kita boleh memahami tetapi tidak sedalam Dia. Ini membuatkan Aku untuk lebih bermotivasi untuk ke sekolah ni (berdasarkan situasi aku sekarang)..Bak kata guru senior ku kpd ku.." Tak pa la Hai, Ko tak dibayar sekarang pun ko kan dibayar di akhirat nanti..

Subahanallah..

azza_irah berkata...

ida..
ain yang akak jmpa masa raya aritu kan..
dia SD ya..
anak2 Sd manja..sntiasa nak dibelai dan diberi perhatian. suka sgt datang peluk kita..amik tangan kita letak kat pp dia ..jalan nak berpegangan tangan. tapi kl laki n pompuan SD..jgn dibiar berduaan ...sb mereka tidak boleh berpikir sebaimana kita...


yanmie..
tiap kali akak tgk ah fat kan..hati akak sntiasa bpikir..bgmana dia nnti..atuk n nenek dah tua..
sapa nak jaga dia nnti..apa akan jd pd nya...ermm..ntah la..

ari..
apa yg berlaku anggap saja dugaan dr Tuhan dalam kita mencari redhaNya. moga ari lebih tabah...setabah ah fat...mgkin ini ujian pertama ari dalam arena pendidikan. sabar ek ari...insya allah ada lah rezki tu..
sb akak rasa karenah birokrasi..tahun2 lps takde jd macam ni kan..

Sufi Idany berkata...

a'ah kak. ain tan ida tunjukan kat akak time raya tu.... dia tu ada masalah penglihatan then dianya pertumbuhan pun jd terbantut...

dijahsaad berkata...

Entry2 kak azza sgt menyentuh hati...
er..kecuali entry kek keladi..=D

azza_irah berkata...

dijah..
ekeke...entry kek tu menggode iman...hehe

ida..
nnti kita cerita panjang psl ain ya..

wilda berkata...

macam mana seorng ibu tergamak meninggalkan anak sendiri...

JINGGO berkata...

semuga keberkatan Allah kepada sesiapa yg memberi hati dan jiwa ( tanpa melihat agama + bangsa ) untuk meletakkan anak2 ini di tempat yg sepatutnya........semuga Allah memberhati cgu pada hari2 seterusnya......

Kamsiah berkata...

sebak akak tgk airmata adik kecil tu...ya...dia jugak manusia biasa yg ada hati dan perasaan kan...jgn la dibeza2kan..

azza_irah berkata...

wilda..
hati manusia takkan sama dik..

cikgu jinggo..
terima kasih dia atas sokongan..
smga cikgu juga turut diberkati..dengans egala usaha untuk mdidik anak bangsa..

kak kam..
kl akak tgk live..mmg akan tersentuh hati sgt2..

ryann berkata...

menjadi pendidik kepada mereka, pasti azza banyak cerita untuk bacaan semua. cerita anak anak ini jarang didengar, realitinya pelbagai kisah mengundang sendu menyentuh hati

::CeK LaLa:: berkata...

Sedih La kak baca entry akak yang ni... Tersentuh hati La tgk keadaan Ah Fat...
Besar pahala tuk guru2 PK mcm kak azza ni...
Ekceli ila pon ade anak sedara yang istimewa. Tpi dia bukan sindrom. Yang pasti dia memang istimewa. nanti bebila La wat satu entry kisah ttg anak sedara ila ni...

azza_irah berkata...

ryann..
kalau nak dikongsi terlalu banyak sebenarnya..pelbagai suka duka yg hanya ditanggung oleh mereka..

lala..
nnti wat entry utk anak sdara tu ya..jgn lupa info akak tau..

13may berkata...

salam cikgu...

sedih baca citer nih...

Wawa_Nadwa berkata...

Tersentuh hati bile baca entry nih.
hmm..
Sib baik ade atuk dan nenek nyer.
pagi2 msuk kje dh nk menitis air mata nih..
=(

su berkata...

simpati su tgk Ah Fat...

Redynne berkata...

Assalamualaikum Azza,
Tersentuh hati saya.. Sampainya hati mereka yg mengabaikan darah daging sendiri.. Tidak terasakah sakit saat melahirkan?

infiniti berkata...

perkongsian engalaman yg boleh membuatkan kita semua insaf terhadap diri sendiri. sedih tengok gambar dekat yg mengalir air mata tu..

Ya Allah, berikanlah dia kekuatan..amin..

Mohd Ariff Yaakub berkata...

kekadang kita hanya menyedari berharganya sesuatu itu bilamana kita kehilangannya..sedih kak..

Ruziawati Bukhari berkata...

Ya Allah.. kasihannya dia.. pada kak za dan kawan2lah dia menumpang kasih..

azza_irah berkata...

13 May..
kisah Ah Fat memang menyayat hati...tambah bagi kami yg berdepan dengan nya setiap hari..

azza_irah berkata...

Wawa Nadwa..
Tpk nya dah meninggal yang...lepas akak buat entry ni.. :(

azza_irah berkata...

Su..
kita sememangnya bertuah Su..

azza_irah berkata...

Reen..
susah nak ckp..hati manusia kan..
ibunya mmg buang terus dia...nasib ada kudrat nenek n tok nya...skrg tok dh meninggal..pagi2 nenek tua tu usung ah fat ats kusi roda bertemankan jiran nya..

azza_irah berkata...

infiniti ...

..betapa beruntung nya diir kita kan...entah bgmana nasib ah fat di masa depan..

azza_irah berkata...

Ruziawati Bukhari...
mula2 dia masuk kelas kan..mmg takleh tgk mata dia..rs bgenang mata ni...tambah2 pula dia asik panggil mummy pd pd ckgu2 perempuan...

azza_irah berkata...

Mohd Arif Yaakub..
benar Ariff...bila kita miliki dan didepan mata..kita lupa nk hargai..bila tiada..baru kita terasa betapa rugi diir ini terlalu alpa..

along79 berkata...

salam, lama tak singgah sini...
tersentuh hati saya... walaupun sekadar membaca...
betapa sukar apa yang kita lihat...
lebih sukar lagi nenek dan atuk ah-fat....

azza_irah berkata...

Along79..
tkasih kerana sudi kembali singgah disini...alhamdulillah kita dibukakan hati untuk mencari dan mendekati artikel sebegini..

utk pengetahuan..Tok Ah Fat dah tiada..meninggal dunia..sb ini entry 2008 kan..sekarang pagi2 nenek dia yg datang anta dia ke sekolah..

Suzi berkata...

salam azza...
menangis sy baca kisah Ah Fat. kesian sungguh. pengajaran juga buat kita.terfikir mcmana kalau sy diuji dgn dugaan mcm tu...
moga azza dan kawan2 terus sabar dlm mendidik mereka...ganjarannya hanya Allah SWT yg tahu...

azza_irah berkata...

Suzi..
itulah hati seorang ibu sbnrnya suzi...ckup sayu kan..
kita rasa kita tak ckup kuat utk hadapi sume ni..tapi bila kenyataan dpn mata..nak taknak kita akan harungi juga kan..begitulah dgn nenek ah fat...bila suaminya yg slama ni sama2 jaga ah fat telah pergi..dengan kudrat tua itulah beliau menjaga ah fat...