Hati-hati yang berdetik..

20 Feb 2009

4.01am...20feb 2009..


dah lama sy tiada entry baru. tiada cerita menarik sebenarnya utk dikongsi. sy mahukan cerita itu hidup, dialami sendiri, merasai manis pahitnya atau sesuatu yang berlaku didepan mata, bukannya di copy dari mana2 artikel dan diubah suai sebagai hakcipta sendiri. pengalaman itu penting. membantu mematangkan cara berfikir dan bertindak, mewaras dan mewajarkan setiap keputusan yang diambil.

alarm dah berbunyi, 5.45am...perlu mandi dan bersiap2 ke sekolah. mata tak lelap sebenarnya. harap2 sy tidak mamai di sekolah hari ni. harap sy beroleh 'kekuatan' utk menjalankan P&P, tambahan pula hari ini jadual sy penuh, free 1 waktu saja. mudah-mudahan keriangan dan keceriaan anak2 itu membolehkan mata sy celik sehingga loceng terakhir berbunyi.

bila mata susah nak lelap, macam2 datang dalam kotak fikiran. banyak perkara nak sy lakukan sebenarnya. teringatkan satu blog yang sy wujudkan hasil dari azam nak kembali seperti dulu..eheks..dah lama tak menulis seperti dulu2. sy sedang berusaha utk kembali normal. bermula sebulan yang lalu, sy mula mengutip kembali sajak2 coratcoret sy dulu dan dimuatkan di sedetikberkalam. merata ditulis dan disimpan sajak2 itu. album, diary, buku catatan, takwim sekolah, nota2 zaman belajar dulu.. memang nak kena belek satu persatu. namun seingat sy, semuanya bertarikh. memudahkan...juga pasti mengimbas suka duka lalu, membuatkan sy kembali mengingati dan mengimbau memori kenapa sajak2 itu ditulis.

Inikah yang dicari
Takdir yang tertulis
Tersirat dalam diam
Dilupus tak hilang
Ditimbus tetap berkecai
Dikunci penjara mimpi

Bernada sinis..berulam pedih
Hangat di telinga..tersayat di jiwa
Terasa berdesing..nanah memutih
Berpinar di mata.. tertusuk di sukma

Terbuai madah membara
Terlena kala mata terbuka
Terhumban ke ruang kelabu
Terpesona indah sirna pelangi

Teraba aku dalam diam
Terpegang aku belati tajam
Teraba aku dalam kelam
Tercucuk aku duri dalam

Tertoreh berdarah terhiris terbelah
Berkecai bila dikepung berderai bila diungkai

Tersungkur bila ditolak terduduk bila dihenyak
Ada nilai nak dijaga ada sempadan nak di lepasi

Tubir mata kian bergenang
Nafas dihela tersekat didada
Jari kaku beku tergenggam
Tersedar mimpi pentas ilusi
Ruang ini semakin keliru..
azza: 4.01am...20 feb 2009..



masing2 punya kisah utk dikenang..cm cara mengenang yang berbeza agar hidup kita pada detik, waktu dan saat ini sentiasa mampu untuk menghargai dan dihargai..
semakin tinggi rasa hormat dan menghormati...
semakin dalam sayang dan menyayangi...
agar kisah silam tidak sebagai penyebab badai di hati..
sy kuat..sy cb utk kuat..

27 ulasan:

KakChik berkata...

salam azza.

kakchik rasa azza ni berjiwa lembut dan jiwang-jiwang sikit hehehe.
tahan sungguh badan azza tak tido ya, moga2 kat kelas tu dapat bertahan dan jangan lupa sarapan ya untuk gantikan tenaga tu.

p/s kakchik dah nak ke kelas ni. budak kecik tu nampak macam azza je.

azza_irah berkata...

kakchik..
hehee...dl mata bulat..skrg mata makin sepet..tgk org pun tak bape nampak dh..

jiwang ek..suka sastera dar skolah..suka2 je kak..

ONE ZABA berkata...

kalau mau jadiu kuat, makan lah makjun...makjun buat anda jadi kuat....ngehhh...ngehhhh.

Eazy Izzuddin berkata...

PAgi kak...
=)
Apa ya yg mahu di komen...
sangat blur pagi2 begini...
heheh
hmm...
Akak mmg pndi bersajak....

Daddy Cool berkata...

Tuh! Gambor yang atas itew...mata dia tuh...mana pegi mata tu sekarang... hehehe...tidur lagi tak cukup, kan dah sepet..hihihihih

CT Delima berkata...

sama lah kita Azza..sering x lena untuk lelap di kala malam..bermacam2 benda yg harus difikirkan..adakah esok akan ada bagi ku....

minat sastera gak..tapi sekarang dah kurang nak berjiwang2 hahaha

nurdaniella berkata...

salam azza.. harap2 azza tak sakit kepala sebab tak tidur semalaman.. teringat dulu, masa kerja kilang.. kalau idea untuk tulis sajak tu datang, terus conteng kat kertas disket.. tapi, sayang hilang macam tu jer.. akak pun minat sastera masa kat sekolah..

azza_irah berkata...

abe 1..
ngeh ngeh..nak makjun dr daun teh..ado ko..

eazy..
idea datang bila ada sstu..

azza_irah berkata...

ddy..
org hanyut jap td..
ni mata rs cam kaler oren je..
nasib tak drve 56 menet..

ct..
esok sntiasa ada..kn bfikiran positif kan ct...

kak nur..
alhamdulillah tak rs sakit pala lg..cm hanyut sket. ni nak g kantin minum air..

ILA berkata...

Ada seorang insan...ingin 'ketiduran' di pagi hari...gara2 membuat entry sebelum subuh myinsing..;)

cendawanintim berkata...

laling sangat pandai bersajak...

azza_irah berkata...

ila..
ni time balas dendam ni...jum tidooooo..

laling..
saja suka2..tulis pun ikut suka je..

Ryehanna berkata...

wahh..pandainya mengarang dgn bhs puitis2 ni..

i wish i can. huhu

azza_irah berkata...

ryehanna..
kadangkala ianya datang spontan tanpa diperah idea itu..bergantung kepada situasi dan emosi..

Shifu67 berkata...

sorry lama tak singgah.... line berokban yg tak berapa clear ni, tak leh nak buka blog kekawan yg heavy2 cam azza punya ni... kalau buka pun sangkut je.... jenuh tunggu.... hehehe

azza_irah berkata...

shifu..
alaaaaa....kata kita heavy...tau la kita tembam sakan skrg...majuk kang....ekkekee..

line mg prob le skrg...slow lembut je ni..sb tu kita skrg supan santun je blogging...ehehhe

Rashid berkata...

Salam azza,
Saya doakan azza sentiasa kuat..
ermm seronok baca sajak ini walaupun agar sukar sikit nak memahaminya..

Terbang tinggi-tinggi dan makin jauh..

azza_irah berkata...

cikgu rashid..
bagaimana utk memahami terpulang pd tafsiran masing2...lain orang lain tafsirannya.

burung terbang makin tinggi dan jauh...mgkin kerana dia tiada lagi tempat disitu..

hazlin berkata...

wow! jiwangnya. akak dah lama tinggalkan jiwang menjiwang ni. Sejak habis sekolah menengah. Maklum saja akak cikgu maths. dapat pula mr right yg 'rock', habis semua jd selamba...

Brahimnyior berkata...

Azza, bahasa jiwa bangsa.

Rasanya Azza sentimental orangnya. Kita pernah berpantun dan pantun puan memang baik.

Hargailah keistimewaan anda!

azza_irah berkata...

kak lin..
bukan jiwang kak..ini cuma jalinan indah kata2...nak jiwang2 dah takde masa..hehhe..hanya suka menulis..


cikgu izzuddin...
dah lama tak berpantun macam dulu2 kan..masing2 sibuk. sebenarnya dengan cara begini mampu memperkayakan perbendaharaan kita dan meningkatkan kepekaan/kemahiran kita dalam berbahasa..selain membatu apabila berbicara/lisan.

Miss Jaz berkata...

salam azza..wah2 pandai mencipta sajak rupanyer.he.he.ok ler tu..cuba kuat ek..cuba untuk mencari damai dihati...segalanya perlu dicuba,jika tidak masakan kita tahu apa rasanya..

azza_irah berkata...

jue..
tkasih..
sentiasa mencuba jue...sedang dan akan terus mencuba..

Tukang cerita berkata...

Dulu...
masa bercinta, selalu jugak berjiwang cenggini...
tp skrg, smua nya dah karat...
tak sempat nak polish....
~sebab tu suka baca n3 akak... suka gaya bahasa akak yg 'sesuatu'..
peminat kan nih....:)~

azza_irah berkata...

Tukang cerita ...
ekekek Nurul...yang 'sesuatu ' ya...

sesuatu itu lum jd kenyataan yang..insya allah 3 4 bulan lg..

BEiB berkata...

harga menghargai..
hormat menghormati ialah
tanda kewarasan dan aras nilaibudi seorang insan.
Nostalgia silam adalah sejarah yang ditinggalkan sebagai kenangan dan tauladan.
Hiduplah untuk hari ini dan esok..

azza_irah berkata...

Beib..
benar..kisah silam yg elok dijadikan contoh...yg kurang selesa sebagai peringatan utk masa depan.

moga apa yg ada dan ditempuhi pada hari ini dan akan datang membawa seribu ketenangan dan kedamaian.