Hati-hati yang berdetik..

17 Jun 2009

..selumbar di hati..

tak tertulis sebenarnya..

sy terkedu..
terasa menghimpit jiwa..menyesak di dada..

sy perlu semangat dan kekuatan untuk memegang stereng dan memandu kembali ke rumah. hampir 1 jam sy mematikan diri terkedu di dalam kereta di ruangan parkir di sekolah. terasa basah pipi walau diseka berkali. ruang sempit itu seakan memahami betapa dalam luka di hati saat itu..malah sehingga saat entry ini ditaip. benar kata orang, lidah tidak bertulang, sepatah kata lebih menghiris dari belati tajam.
ujian apakah ini..

jika tidak fikirkan maruah dan harga diri, mahu saja sy menjadi seperti itu..
menghambur segala kata yang bersimpang siur dalam diri sejak situasi mula berubah begini. namun benar pendapat seorang teman..

jangan jadikan dia sebagai penyebab kita tak boleh 'hidup'. jangan sampai sakit hati memakan diri. kalau sikap2 begitu yang kita terima, kita jauhilah sikap2 tersebut. sebab kalau kita buat begitu juga, kita tak ubah seperti dia.. fikirkan maruah dan harga diri.

berfikir dan mengambil tindakan yang rasional berdasarkan kewajaran dan kematangan. kita dah maklum tahap pemikiran dia berdasarkan tindakan/kelantangan bicara tanpa bertapis..jadi..ABAIKAN.. we dun live up to her expectation..

..mampu ke sy..

terasa terketar jemari memegang hp mendail no abg..tidak berangkat. i need somebody..mendail no itu dan ini..sy perlu bercakap dengan seseorang saat ini..
cepatlah masa berlalu. sungguh sy tidak selesa dalam situasi begini.

moga sy dan dia diberi ketabahan dan ketenangan untuk berfikir. moga sy dan dia diberi petunjuk oleh Ilahi penyelesaian yang sebaik mungkin. moga sy dan dia dilembutkan hati dan mengingati ukhwah sesama saudara Islam. dan moga sy...dapat muhasabah diri..demi membuang selumbar yang semakin dalam menusuk ke hati..




17&18 jun 2009....demi Allah pendengaran ini masih jelas ..


31 ulasan:

Cikgooden (Selumbar Emas). berkata...

apasal?...demo okey?...Selumbar, sesuatu yang halus, tapi jika terkena, amat menyakitkan...

awat bengang2 ja ni?..

ONE ZABA berkata...

sabo je la. ada hikmahnya tu.

nik awin berkata...

akak okey ke?
luah la dalam blog...semoga dapat ringankan kekusutan di hati

Redynne™ berkata...

salam azza,

Selumbar yg menyakitkn tak perlu dibiarkan sampai bernanah dihati.. :)

*semoga ko sihat & damai sentiasa..

azza_irah berkata...

demo..
kawe semakin ok..tkasih sb prihatin n btanya kabar..jgn bmbang..

kebetulan pulok selumbar tu nick demo...ekkekee

cikgu 1..
iya..kadangkala kita perlu di uji kan..


reen..
tq doakan kesejahteraan dan kedamaian aku.
aku tahu ko rasa pelik kan..aku tetap macam dulu la..
awin..
ok..biasa lah kan..sedangkan lidah lagi tergigit..inikan pula sesama insan..

Daddy Cool berkata...

Org selalu jenguk...orang tak lupa..

Tabahkan hati...

azza_irah berkata...

ddy..
tkasih..
tkpe..wl dilupakan..dh semakin menerima..

Luth Textile berkata...

alahai kak..
kecik je diri nak komen kat sini..
taktau nak cakap pape.. sabr jela..

AiE bAhRi berkata...

Kak,
mungkin ada hikmahnya.
Sabar ye.

MAZEMIE MAZ berkata...

cabutlah selumbar itu dgn berhati-hati. usah berbekas di hati...

kuIna LadyInRed berkata...

sabarlah yer... anda sedang diuji..

azza_irah berkata...

luth..
tq luth..

aie..
hikmah yg kita tak nampak..

mazemie..
tgh berusaha..tapi bekas kan tetap ada smpai bila2..

kuina..
harap2 ia segera berlalu..

kakchik berkata...

Salam dear azza,
Sedihnya terasa membaca tulisan azza ni. Semacam hati begitu sebu dan air mata kepedihan mengalir laju. Kakchik yakin sekarang ni hati azza semakin tenang dan lega kerana perkara tu telah berlalu 3 hari yang lepas.
Kakchik doakan azza akan tabah melaluinya dan akan ada penjernihan ke atas situasi itu.
Jaga diri ya.

azza_irah berkata...

kchik dear..
tkasih byk2. alhamdulillah..sedikit tenang walau tak sepenuhnya. cuba buat biasa namun sukar benar rasanya. mudah2an segalanya cepat blalu...sungguh tak slesa dalam situasi spt ini..

queensyams berkata...

good read. jemput singgah my blog,kalau follow lagi best!!

KAKTINY berkata...

salam azza...

whatever it is... LEPASKAN... return back to Allah...
Innalillahi wainna ilai hi rajiun...
lepaskan segala resah,segala selumbar yang berbekas di hati.. cari keredaan Allah dan hidayah-Nya..

Insyaallah takkan terasa kesannya jika kita tahu yang kita cari adalah ALLAH dan yg kita mahu adalah As-Maul Husna sebenarnya.. yg mana itu semua MILIK ABADI ALLAH.. buka kepada makhluk ciptaan-Nya..

Berlapang dada utk LEPASKAN segala dan REDHA TERIMA segalanya...

Semoga Azza semakin kuat, tabah dan kental berhadapan dengan kehidupan...

Semoga sentiasa dirahmati.. Amiiinnn...

Salam..

Rashid berkata...

salam azza
ermm naper ni azza? moga azza tabah, kuatkan semangat tu..

Azza, saya teringat kata-kata seorang pujangga, 'biarlah kita diberi racun tapi balaslah dengan bunga.. kerana bunga bisa menjadi penawar kepada racun'.

Betul tindakan azza, jangan diikutkan rasa amarah. Banyakkan sabar k. Saya yakin azza dapat atasi semua tu. Ingat azza, jangan biarkan diri azza dikalahkan dengan kata-kata apatah lagi sepatah kata cuma. Kata sehalus bak selumbar..

Azza, menangislah ...
Menangislah jika itu dapat redakan perasaan dan fikiran azza. Moga airmata itu bisa lenyapkan segalanya..

Saya sentiasa doakan azza sentiasa tenang.. damai ..

azza_irah berkata...

queeensyam..
nnti sy ke sana..insya Allah..

kaktiny..
tkasih..
sedang berusaha kak..
sedaya upaya cb kikiskan segalanya dari hati..

ckgu rashid..
tkasih utk komen dan doa..mg ckgu jua diberi ketenangan dan kedamaian. tkasih kerana masih prihatin..

eriey berkata...

k azza..kkdg kita x sangka ape yg berlaku d dpn kite bleh menyakitkan hati kite..

[yAN!e][pUTraJAya] berkata...

kenaper ni kak?
semoga sabar dalam menempuhi segala dugaan....

Kamsiah berkata...

azza...amalkan tak hidup dek puji,tak mati dek keji...biarkan org nak berkata apa...biarkan Tuhan yg membalasnya..mmg sakit dan pedih..tp pahalanya besar disisi Nya utk kita..

azza_irah berkata...

eriey..
betul eriey..
kadang2 org yg paling rapat itu lah yang akan melukakan hati kita..


yanie..
tkasih yang..

kak kamsiah..
tgh mncuba kak..
doakan sy ek..
bila nak jmpa akak lagi ya..

CT Delima berkata...

Azzaaaaa.... walau pun lama x mengikut kisah hidup mu namun kau tetap diingatan ku...banyakkan bersabar selalu my dear...mungkin ada hikmah semua yang terjadi tu.

miss u azza....

azza_irah berkata...

ct..
tkasih dear..
miss u la..dah lama tak mengusik mcm dl..
insya allah..mg ianya cepat berlalu..
semangat masih bersisa..kwn2 ramai kan..hehe

seri lyana berkata...

kakak...
sabar okey..!

Mengadulah pada Allah. Allah wit you..!

Marzalina berkata...

salam kak...intan doakan agar kak tabah dan sabar menghadapi karenah manusia yg menyakitkan itu...

"sesungguhnya Allah suka pada orang yg sabar dan selalu bersama dgn orang yg sabar"

ChintaQaseh berkata...

semoga sentiasa tabah sahabatku..

mountdweller berkata...

Salam azza.

Lama uncle tidak jenguk ke sini. Harap azza bersabar dan sejukkan hati. Betul cari seseorang dan luahkan segala.

Memang selumbar walau pun kecil tapi menyakitkan!

azza_irah berkata...

seri lyana..
tkasih..insya allah..segalanya adalah ujian kan..

intan..
tkasih yang..
nnti datang umah akak..buat doa slamat utk -dia-....ekekek

chintaqaseh..
tkasih sahabatku..
kata2 yg cukup menyenangkan..

uncle..
benar uncle..
perlahan2 menusuk hati sebenarnya..
tapi bukan bnama manusia jika tidak diuji kan..

BEiB berkata...

nama pun manusia.
Ada kala sebaik mana pun teman/rakan/kawan/sahabat/buddy/pal/friend/come chain(kamcen)/bro./sis...dll dgn kita, kemungkinan untuk dia menikam dari belakang sentiasa ada. Bukan berprasangka tapi peringatan waspada.
Sedangkan sekatil/setilam/sebantal/se comforter berlaku 'perpisahan'/perceraian inikan pula teman sekerja.
Nasihat:
Untuk Azza: Live your life!
Untuk dia: Get a life!

NoRT berkata...

moga semakin kuat merentasi waktu2 sukar yg akan mendatangi...