Hati-hati yang berdetik..

6 Jul 2009

..sempat lagi main blog..???..

<UTK ANDA...>

....SEMPAT LAGI MAIN BLOG...???


salam sejahtera utk semua...





  • sy tidak pernah mengabaikan tugas/amanah yang diberikan kepada sy..
  • sy tidak pernah tidak datang sekolah semata-mata utk berblog..
  • sy tidak pernah menyusahkan hidup anda dengan blog sy..
  • sy tidak pernah menggunakan 'masa' anda utk menulis entry..
  • sy tidak pernah mengganggugugat tugas/amanah yang diberikan kepada anda dengan blog ini..
  • sy tidak pernah menggunakan masa kerja sy utk berblog..
  • sy tidak pernah menggunakan laptop 'oren' utk update blog..sy menggunakan harta benda sy yg sy beli dengan duit sendiri yang sy usung ke sana sini utk berblog..juga utk TUGAS SEKOLAH...sy tidak mendapat kemudahan laptop sekolah seperti org lain walaupun sy memegang satu tugas/amanah sekolah yang sepatutnya BERHAK mendapat laptop oren itu..
  • sy tidak paham mengapa anda yang dikatakan TIDAK MINAT berblog dan cukup sebuk..tetap menjadi pembaca setia..mengunjungi dan punya masa utk belek blog sy..
  • sy tidak pernah MC/CUTI REHAT atau CUTI KHAS sepanjang sy bergelar guru..bukan untuk bermegah..tetapi untuk makluman anda kerana tidak senangnya anda bila sy punya ms utk berblog..

sy tidak pernah menilai anda..malah tidak langsung mencampuri urusan/tugas anda..kenapa hal/perkara peribadi yg sy buat tanpa mengganggugat anda dan tugas sy..anda perlu risau..?

sy masih berada di sekolah jam 5 6 petang, sy ke sekolah pada hari Sabtu dan Ahad, malah cuti sekali pun.. untuk menyiapkan tugas/amanah yang diberi..anda..? ..hanya anda yang tahu..sy takkan pertikaikannya..

namun yang paling utama...
sy mendapat restu suami sy..tiada halangan..malah suami sy yang beriya-iya snap gambar sana sini utk sy muatkan dlm blog.. kami sama-sama ada Blog, ada Multiply, ada Facebook...kami berniaga melalui internet, kami sama-sama jumpa blogger-blogger yang rasanya lagi ikhlas daripada anda yang secara tiba-tiba membuat sy hairan kerana merasa susah hati melihat sy berblog di sini. ini adalah kehidupan/hak peribadi sy yang anda langsung TIDAK LAYAK untuk masuk campur..

sabtu semalam sy ke sekolah...sehari suntuk bersama teman mengadap data di ofis...hari ini ahad..sy ke sekolah lagi dari pagi...dengan bantuan rakan-rakan yg 'punya hati'...kembali ke rumah jam 5.30 petang, suami sy sudah pun berada di rumah, mengecat rumah...dimana anda pada hari ini dan semalam...?
pernah sy pertikai kan anda selama ini...?

malang sekali kerana anda seorang individu yang cukup sy senangi dulu, kini baru sy tahu rentak dan irama yang anda ikuti untuk melangkah. juga malang sekali...sebaris ayat keluar dari bibir sy..suami sy dah boleh mengagak siapa insan yang sy maksudkan..


untuk anda..

jagalah diri dan keluarga anda sebaiknya..
usahlah pening memikirkan kehidupan orang lain..
jalankanlah tugas yang diamanah pada anda dengan penuh komited..
cubalah menghormati privacy orang lain..
berhati-hati melangkah..langkah pertama anda berjaya...langkah kedua mgkin tersadung jika tidak tersungkur..


jauh di sudut hati...sy bersyukur kerana mengenali anda..

umpama sms yang sy terima dari seorang sahabat..

hati kita umpama kaca, jangan biar ia retak..
akal kita umpama air, jangan biar ia kering..
iman kita umpama debu, jangan biar ia terbang..
Jiwa yang tenang dan Hati yang redha adalah 2 sayap untuk terbang menuju kejayaan..


terima kasih kepada dua insan ini..yg sanggup bersusah payah menawarkan diri membantu segala tugas dan amanah..berada bersama sy di saat sy susah dan senang..memberi kata semangat dan perangsang..
alhamdulillah kesukaran dalam amanah yang diberi terlerai jam 3 petang tadi..setelah sama-sama memerah otak mencari jalan penyelesaian..





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~

utk Su..
selamat ulang tahun ...6 July 2009...
terima kasih atas segala pertolongan ..
terima kasih kerana memahami..
i tetap kagumi u walau apa jua cerita yang timbul..
tkasih di atas segalanya..





..dimana saja anda berada...anda dan sy menatap bulan yang sama..
moga semakin diberi kekuatan, perlindungan hari ini, esok dan selamanya..

27 ulasan:

NoRT berkata...

aku kagum zaman ni ada lagi cekgu macam za.... ingatkan da makin pupus cekgu yg sememangnya ikhlas...

NoRT berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BEiB berkata...

Jika tidak salah, yang dimaksudkan itu manusia kan..?
Dia punya segala yang dimiliki manusia dan haiwan.
Yang mana dia pilih dan yang mana banyak mempengaruhinya...?
Just a tot...

Kamsiah berkata...

azza..abaikan ja kata2 negatif,kata2 dari org yg kejenya cari salah org lain ja...tp tepi kain sendiri tak terjaga...

Luth Textile berkata...

adui kak..bisa perkataannya..
nanti jangan lupa sms ek kak.. semoga ceria harini..

nurdaniella berkata...

salam azza.. apa yang mampu akak tuliskan kat sini cuma banyakkan bersabar.. bak kata orang tua2, tak hidup dek puji, tak mati dek keji.. entah kenapa, mudah sangat orang mencari salah kita.. mungkin kerana cuma itu yang mereka cari dari kita.. syukur azza punya suami yang amat2 memahami dan akak harap azza akan setabah karang di lautan.. datang la ombak dan badai sekuat mana pun, pasti akan dapat di hadapi.. bila terasa hati dah tak mampu untuk menanggungnya, lepaskan la segala yang terbuku di hati tu.. jangan di pendamkan.. jangan terlalu difikirkan, nanti sakit pulak kepala tu.. akak doakan azza sentiasa bahagia.. biarkan la dia yang terlebih 'phd' tu..

ONE ZABA berkata...

buat tak reti je la.... udah itu perangainya. kalau dilayan buat sakit hati je.

tiny laiman berkata...

salam azza....walaupun selama ini tiny mejadi pembaca senyap blog azza tapi tiny happy, lucu n terhibur dengan bicara azza di sini..so nasihat tiny..tak payah layan org2 mcm ni..be strong k..jaga diri n jangan nak fikir bab2 mcm ni...sayang azza...

nURmALa mAZLan berkata...

kaka azza ku sayang
buat bodoh je ngan mereka² tu
org cam tu mmg x senang tgk org senang..jadi abaikan sajork ye.. x mendatang kan faedah pon diorg tu

jane berkata...

salam azza.,

pedulikkan mereka!!!

ME berkata...

you lead your own life .. kita takkan mampu memuaskan hati semua orang tapi anda mampu menyentuh hati sebahagian pembaca anda. Akak salute adik dgn ketabahan dan kebolehan menulis adik.

ummu_hanis berkata...

azza. jgn fikirkan itu semua....
diorg ade ke fikir pasal dakwat kita yg kita guna utk print soklan pekse tu. tak pon bil letrik kita yg kita guna utk wat kije skola. biaq pi la depa. keep cool azza. stay cute. huhuhu.

Rashid berkata...

salam azza, abaikanlah ia..

Jangan azza terpukul..terluka olehnya.

Terfikir akan adanya insan yang sibuk dengan kehidupan personel orang lain sehingga berjaya 'melukai'..

Azza, mungkinkah dirinya itu sekadar mahukan perhatian dari azza.. kan manusia ni banyak fiil dan ragamnya. Itulah warnanya mungkin.

Azza, teruskan berkarya.. dan kuat..

sekilas pandang berkata...

Salam...Sabarlah. Sesungguhnya orang yang dengki pada anda adalah orang yang busuk hati.

mr_mrs Fyzal berkata...

wei.. sape yg pedengki sgt2 tuh??? meh cite kat teman huhu.... sebuk nyer org itu yer.. keje org lain pun nak disibukkan..

lantak je ler... bukan kite mkn beras die pun.. haha

mountdweller berkata...

Salam azza.

Memang ramai manusia cukup suka menyebuk.

Betul tu, buat apa yang patut kita buat, persetankan manusia yang sememang bersifat itu!

fara berkata...

salam azza..

salam perkenalan dari saya.. saya salah seorang silent reader blog awak.. suka baca coretan awak :)

tp arini tergerak ati nk komen .. bila baca luahan ati awk arini.. juz a reminder for u n me as well.. ignore jer org2 yg mcm tu.. sbb bila kita terlalu memikirkan.. akan jd kudis pada kita.. tp kalau kita ignore.. mereka akan rasa tertewas add kalah.. biarla kita kalah di mata mereka.. tp kita menang pada mata umum.. allah maha mengetahui.. take care :)

kakzana berkata...

melurr....hehe...tiba kat akak pnya komen, mesti org trtnya, sape plak melurr ni?
dah nama pun manusia dik non!!dengki mendengki, khianat, bzbody dan segala mcm la yg busuk...tak suka tp nk baca jgk kan? ada hati dgn tuan pnya blog kot..(kalo dia lelaki la)
persetan kan....kita pnya blog..kita pnya suka la.....

Tukang cerita berkata...

Abaikan saja kak...
cuma, jangan kita berdendam...
jgn pula kita menjadi seperti mereka....
biarkan saja...
DIA kan ada....
:)

iina berkata...

Azza..

Abaikan jelah sebab kita berblog bukan untuk memenuhi kehendak orang.. dan memaksa orang membaca blog kita.. sebab yang kita tulis adalah luahan hati dan aktiviti sekitar yang berlaku pada kita..

Semoga terus bersemangat dan kekal cekal ;)

nik awin berkata...

masuk telinga kiri..keluar telinga kanan aje,

saya pun pernah rasa yg dirasakan tu..
alhamdulillah..sokongan suami..
hati saya lapang semula

eriey berkata...

k azza..eriey pon sama mcm akak hari 2..yg sedey2 tuu..bz body..seme bende yg kita buat salah..keje n amanah ttp kita UTAMAKAN..kan?geram btol dgn insan berhati busuk dih..

Shifu67 berkata...

amboii... macam panass je citer ni

sabar je la dikk... selagi namanya manusia... selagi kat atas dunia.... cam gitu laaa

13may berkata...

salam kak azza...

lama tak jengah sini...

btw, sabar bebyk yea akak :)

noorlara berkata...

masih ramai yg salah anggap kepada blogger, apa nak kate terima je le asalkan kita berblog ikut etika dan menulis yg memberi manfaat kepada orang lain

ashley berkata...

Salam,
izzah..
agak agak nye bila boleh hapdate blog ni ek?
lama nye menyendiri..
ke travel gi mana mana?

nba-Nur berkata...

Salam buat Kak Azza.

Ni kali kedua Nur bertandang ke blog akak.. tapi buat pertama kali terasa nak memberi sedikit komen.

Sememangnya kalau kita ada sedikit kelebihan, ada saje pihak yg bersifat dengki.. Orang semcm ni ada, tak kira di mana.

Buat Kak Azza, pedulikan mereka kerana kita dah laksanakan semua tugas yg diamanahkan. Harap semangat akak tak luntur dgn kehadiran org semcm tu.

Salam perkenalan dari JB.