Hati-hati yang berdetik..

4 Mac 2011

..Batik : Ternak Tanpa Sedar...

As Salam..



Sekejapnya dah tiba hari Khamis.
Esok Jumaat.
Bila Jumaat maknanya dah hujung minggu.
Hujung minggu maknanya dah nak bermula minggu baru di bulan Mac.
Mac..? Hari ini 03032011.
Hari ini ..makanya umur sy dah mencecah 35 tahun 1 bulan 20 hari.
Makin pantas..tiap langkah kaki makin menuju ke tempat asal.. (teringat teman sebelah di sekolah yang sering menyanyi.. bila izraill datang memanggil....)

Sudah lama sy hilang skill untuk menulis entry. Tambah2 bila baca blog dari blogger2 baru..wahhh...semuanya sangat advance. Dan kebanyakannya adalah anak2 remaja ..mgkin di sekolah menengah, mungkin juga masih study di institut pengajian tinggi, dan ada juga yang baru bekerja setahun dua. Namun hakikatnya, semua nya pantas, cekap dan bersemangat. Satu perkembangan yang baik...tahniah. Tapi rasanya lebih ikhlas jika kita masuk ke laman teman-teman dengan niat utk mengerat silaturahim. Sepertimana terjalinnya ukhwah antara blogger-blogger dulu.
Agak ralat dihati kini, di mana-mana penuh ruangan chat itu dengan ungkapan2 yang sangat ...apa ya boleh sy kategori kan.

~terjah...up trafic!
~i dh follow blog u..so u kena follow blog i ya..!
~Blogwalking here !

~
** dropped by *** :cool:
~ingin tambah trafic..? folllow lah blog i !
~hot entry di blog i..jummm!

Mungkin sy agak konservatif, agak kuno dari segi ini.
Namun entah kenapa sy tidak merasakan keikhlasan disini. Sy tidak dapat rasa ukhwah dihulur terus dari hati, tetapi lebih bersifat komersial.
Inilah peredaran zaman kan. Dunia berputar..menjadi lebih maju dan moden..sehingga kadangkala kita lupa jati diri dan akal budi...wallahualam..

Rasanya sy dah keluar dari point utama, hari ini hari Khamis.
Hari Khamis bermaksud baju batik.
Anda kakitangan kerajaan, maknanya anda kena berbaju batik di hari Khamis.
Wajib.
Dan sy masih berhutang 2 pasang baju batik dengan seorang teman sejak 5 bulan yang lalu.
Beliau minta sy belikan batik utk nya apabila sy pulang ke kampung.
Tetapi setiap kali pulang, sy pasti dlm situasi tergesa2. Masih tiada kesempatan, sabar ya Kak Hanim..batik Kelantan pasti jadi milikmu seperti batik-batik lain yang telah tersarung ke tubuhmu.


Cuma satu kemusykilan yang berlegar-legar di hati sy sejak menyarung batik untuk ke sekolah hari ini.

Adakah batik merah sy itu mengecut kainnya..? (mahal tau sy beli)..
atau sy sedang menternak sesuatu yang semakin membesar berkembang biak tanpa sy sedari..?
adehhh...





Haiku :
batik rinduku
hitamputih sayangku
erat di hati



..batik sedetik..




28 ulasan:

ASMAH ANIZAN berkata...

batik yg mengecut mmg ade kak...
tp yg mana satu akak rase..

azza_irah berkata...

Asmah Anizan...

hikss yang...
batik tu kannnn...suka2 jekk mengecutt...akak steady....kembang sket2 jekk...hahahaa...

aduhaii...camna nak buat yang...
banyak dh yg agak ketat2 ni..iskk..

Shifu67 berkata...

batik kelantan selalunya tak mengecut.. emmm, ni mesti ada sesuatu yg mengembang ni... hehehe

wages semangkuk... !

azza_irah berkata...

Shifu67...
ye ke batik kelate tak mengecut..dh tu apa yg mengembang ekks...kena g wat medical checkup ni...

aduii...
jangan disebut wedgess...kang org lapa balik kangg...ehehhe..

iina berkata...

Rsanya skrg org berblog nak dpt byk follower.. saya juga masih setia blogwalking ke blog rakan2 lama lebih tahu ikhlas mana hati mreka nak berkawan ;)

Kamsiah berkata...

salam
sama la kita...nyampah bila ada yg promote link kat kotak jerit...

azza_irah berkata...

iina..

betul kak iina..
kadang azza rasa nk buang ke kotak box tu..penuh ngn cara dorang utk dapatkan follower. tak baca pun entry kita. bukan kisah nk baca atau tak..tapi sekurang2nya hormatlah tuan blog..jangan lah menyemakkan blog orang..

azza_irah berkata...

Kamsiah..

azza delete je kak..
semak tengok berderet2 situ. macam memaksa kita utk g blog dorang..takde keikhlasan kannn bila begitu...

Ietams berkata...

kak,
takde penternakan berlaku nye pun..
sweet mcm dulu juga akak tu.
perasaan akak aje ternak² tu. :)

azza_irah berkata...

Ietams..

hikss ..tkasihh..tapi.yg di sebalik tuh..yg tersembunyi tuh org tak nampak ni ha..sedang berkembang biak dgn cepat nih...semput2 dh rasa..

sehat arini..? rinduu...

ahmad humairi berkata...

assalamualaikum,

Semalam (Khamis) dah pakai baju batik 1Malaysia. Hari ini (Jumaat) pakai sut Melayu. Rabu - pakai uniform pengakap. Selasa - biasa. Isnin. Blazer/ Jaket bertali leher (lelaki).

....selamat hari lahir untuk 1 bulan 11 hari yang lalu....selamat panjang umur, dimurahkan rezeki.

azza_irah berkata...

Ahmad Humairi..

Tkasih sudi bkunjung ke sini.

Kalau begitu..jimatlah kemeja cikgu..uniform/batik/sut Melayu boleh diulang2...
perlu kekalkan begitu..jati diri kita kan..

Sy sukakan batik..walau agak renyah nak kena iron bagi nampak cantik. Warisan kita kan.

Terima kasih utk ucapan..
semakin bertambah usia..semakin perlu menjadi matang dan 'dewasa'.. :))

@LiYaNNuaR berkata...

salam kak... kembang2 ni nk ade 'isi' kotttt... ngeeee

btw.. sejujurnya, sya tkesima le juga dgn blogger2 alaf baru nih... tapi takpe laaa... biarkan mereka dgn blog mereka, ahaks!!

Suzi berkata...

salam azza,
azza baru nak mengembang sy ni dah lama mengembang....tak mengecut2...lg2 duk rumah je ...masak..makan...heehehe.

sy pun sependapat dgn azza, rasanya diaorg yg tinggalkan mesej yg mcm tu tak ikhlas. menyampah pun ada....

Encik NoRT berkata...

baju batik sy pon dok mengecut.... pelik..hairan bin ajaib...org kata makin bulat..tp sy yakin..baju tu yg semakin kecik! hahahahhaha

mountdweller berkata...

Salam Azza

Kalau Azza pulang, Uncle jemput Azza dan keluarga ke Majlis Kahwin Along pada 13.3.11 di Dewan PPK dari jam 12 tengahari sehigga 5 petang. Silalah datang.

nba-Nur berkata...

Salam.. Hi Kak Azza, lama tak datang komen kat blog akak. Nur pun kadang2 kurang berkenan dengan ayat2 yg mereka guna untuk tarik perhatian kita. Sekurang2nya guna la ayat yang sesuai.

Nur pun dah banyak koleksi batik sejak mula mengajar.. Kadang2 memang ada baju batik yg mengecut kainnya..

p/s: Selamat Hari Lahir buat akak.. sorry lambat wish.. Semoga akak dipanjangkan umur & sentiasa mendapat rahmatNya. Amin

azza_irah berkata...

LiyanNuar..

wslm Liyan..
apa kabar yang..
lama tak dgr cite..lama akak tak jengah blog liyan..semkain hebat kan.. :))

ntah la Liyan..spt Liyan..sama la akak pun..macam2 cara dorang guna ..komersial..tiada nilai kemesraan akak rsa..apapun..biar lah mereka kan..
ukhwah yang pernah terjalin antara kita2 dulu..tetap utuh dan takkan pudar..:)

azza_irah berkata...

Suzi..

hikss...sume pakat kembang suzi..tu suzi duk umah adalah alasan kan kl kembang..azza yg sntiasa sebuk kat skolah..kat luar pun kembang nih camna ekksss...susah betul nak disiplin kan diri...:))

~azza delete je kat shoutmix tu kl ada yg tulis gitu..semak..

azza_irah berkata...

Encik Nort..

hahaaa...sy setuju dengan anda..
bukan kita makin bulat kannn..kain tuh yg alami proses pengecutan..sb asik duk basuh ngn sabun(bahan kimia) chewaahhhh....hiks..

azza_irah berkata...

Uncle Mountdweller...

As Salam Uncle..

azza akan balik kg pd hari Jumaat..lps skolah kut atau malam tu..

13hb insyaAllah jika masih berada d kg. sb kami balik kg tak lama...kena balik ke penang kerana abg akan bertolak ke kinabalu..hiking lagi..2 3 ari lps tu...insyaAllah ya..
tkasih ats jemputan..

~moga uncle n family sehat2 saja.. :))

azza_irah berkata...

As Salam Nur

rindu nyaaa...
tkasih Nur sb masih ingatkan k'azza...benar2 rindu pada kawan-kawan lama dulu..semua pakat menyepi kan..ke k'azza sorang je yg senyap...hehe...

psl ayat blogger baru tu..erm..ntah la Nur..susah nk ckp..k'azza masuk juga blog dorang..mmg ternyata 'remaja'...takpelah..kita kena terima perubahan kan.. :))

Batik~ mengecut sebab tuannya ni makin kembang Nur..hehe..akak suka pakai batik sbnrnya..pernah diperli sb pakai batik bukan pada hari Khamis..sb batik kan susah sket nk iron..dikata tlebih rajin..hehe..

~tkasih utk doa Nur..moga Nur juga dipanjangkan umur & sentiasa mendapat rahmatNya. Amin..

hazeleyed lady berkata...

Ass-Salam dear sweet Azza
Welcome back to the blogger world.
Kak Hazel pun terfikir seperti apa yang Azza fikirkan...keikhlasa berblog...
bagi kak hazelllberblog semata sebagai cara untuk bersahabat...bersillaturrahim...
tiada niat mencari keuntungan...tak kesahlah jika tak ada yang beri kome apa2...
tapi kalau ada... pasti hari akan lebih ceriakan???

Never mind what others say about our blog...
as long as we are happy...and sincere .

Take care. Keep well.

azza_irah berkata...

Kak Hazel...


eeiii...hepi nya hati arini..
ramai kwn2 lama mula datang balik..hehe..

kak apa kabar..kak masih ingt kan..sy salu masuk blog akak dulu2 utk main game ball tu..ehehe..tiap2 ari duk jengah..berkurun pastu baru tinggalkan jejak..akhirnya ukhwah terjalin..

ermm tu lah kak..dulu kita tahu n sama2 berkongsi kesedihan dan kegembiraan rakan2 blogger lain disini..tapi skrg rasanya ramai masuk tanpa baca pun. masuk cari shoutbox..tinggal msg suh jengah blog dorang atau follow dorang..
tapi tak kisah la kan..mcm akak kata..nk komen tak komen..kita buat blog utk kita n utk sesiapa yg sudi bkongsi dgn kita..

rinduuuuu....~~~~

su berkata...

err...su pon sama kak! bukan takat batik jer...yg lain2 pon da mengecut samaaa! waaaaa....

Ruziawati Bukhari berkata...

betul! t pun x suka.. mcm x ikhlas je nak mlawat blog kita.. mcm paksa2 nak follow dia.. kan? lebih pentingkan blog dia dikunjungi ramai.. trafik tu, trafik ni.. bosan je.. t x layan sgt yg jenis gini.. x sesuwei....

azza_irah berkata...

Su...
jum diet yang..
risua akak bila nk jalan bawak badan pun rasa berat semacam ni..hehee...

ni hari ek 5 tanpa nasi..hiks...turun sekilo..:))

azza_irah berkata...

Ruziawati ..

akak dlete je T yg banyak2 kat shoutmix tu..rs menyemak kan.
trend blogging bertukar dh skrg..lebih advance..keikhlasan dikormesial kan...