Hati-hati yang berdetik..

14 Ogo 2011

: Menjala Cinta..


As Salam dan Salam Sejahtera..



Sebenarnya, saya sangat jarang masuk ke dapur.
bagi sesiapa yang pernah mengikuti 'zaman' blog ini dahulu, tentu sudah arif hal ini. Saya hanya masuk utk kek keladi sahaja...hehe..

juga utk puding-puding dan tempahan. Selain itu...semuanya tunjuk-tunjuk di kantin sekolah dan di kedai2 berhampiran.

Ahh..rindunya pada zaman itu. Zaman kek keladi. Bila agaknya 'kegemilangan' kek keladi akan kembali. Bukan tiada permintaan dan pertanyaan, tetapi entah mengapa sejak berpindah masuk ke Teratak AzzaKhairul 3 tahun yang lalu, sy amat berat utk kembali merenyahkan diri depan oven dan keladi layer demi layer.

Bagi yang telah pun membuat tempahan (tahun lepas), bila mood saya kembali katanya, sabar ya...doakan Azza kembali segar dengan keunguan layer keladi bersalji itu. Isk..saya sendiri yang terbayang-bayang...



Kali ini sebenarnya saya nak kongsikan satu acuan Roti Jala atau Roti Kirai (di sesetengah tempat). Saya belajar buat roti jala ini dari Bonda...sejak zaman anak dara dengan kuah kari ayamnya. Bila berkahwin, MIL perkenalkan roti jala dengan kuah kuzi..errm..manis-manis masam kismis. Kini saya ada dua resepi warisan, juga dengan alat kirai tradiosional yang Bonda dan MIL gunakan sejak zaman dahulu.

Masa berubah, begitu juga kita. Teknologi kian berkembang dan kita semakin kreatif berfikir untuk memperbaiki dan membuatkan sesuatu itu menjadi lebih baik.
akhirnya...tadaaa...



Botol Muncung utk menggantikan alat kirai tradisional. Wah...sangat mudah dan lebih bersih kerana adunan roti jala tidak lagi meleleh-leleh di tepi ceper. Jala nya juga menjadi lebih halus dan cantik. Malah jika anda rajin, boleh menjadikan roti ini 2 warna seperti yang saya tengok di kebanyakan blog resepi. Satu kuning~satu hijau, satu kuning~satu merah. Makin menarik, makin menguja kan.

Semuanya bergantung kepada minat dan inisiatif anda. Oleh itu, apa lagi....selamat mencuba...!





Nota :
Semakin bahagia melihat ramai teman-teman blogger lama kembali aktif..alhamdulillah..
sy rindu kalian..


..hujan malam membawa rindu ini kembali melatari hati..



10 ulasan:

belogkiter berkata...

tak pernah tahu. kat mana nak cari ye

azza_irah berkata...

Belogkiter..

saya beli dari salah sorang blogger..tapi sy dh lupa link nya.
sy cuma ada alamat emelnya.

kalau nak sy boleh berikan emelnya.
PM sy di fb ya...

.::CeK LaLa::. berkata...

Masih terbayang-bayang ungu nya kek keladi menjadi saksi pertemuan pertama kita...

RINNNNNNNNDUUUUUUU SGT DGN AKAK!!!

Cikgooden berkata...

roti kirai ni, kalu cicah dua kuah durian, lagi marvelesss....

Shifu67 berkata...

Untung la menjala cinta ni.. sekali menebar jala... seraup kari ayam
Ikss... nak tumpang menjala jugak laaa

kayrol berkata...

Bilalah boleh makan pulak kek keladi ni. . .

azza_irah berkata...

Cek Lala yg Manis...

hehe...ingat lagi Lala ya...
mmuahh...nnti dah rajin akak calling2 Lala leh la tempah lagi..doakan akak cepat2 sikit dtg mood rajin ni..hehe..

esok jadi ya bukak pose sesama..:)

azza_irah berkata...

cikgoOden..

pernah juga dengar roti kirai cicah kuah durian tapi kawe tak penah makan pulak.

selalu mak buat kuah kari n MIL buat kuah kuzi...mgkin sesetengah tempat kan..

tkasih demo masih sudi jengah sini..:)

azza_irah berkata...

Shifu67..

hikss..
hati2 menjala bang...terjala dugong...putus jala tuh...ekekke..

azza_irah berkata...

kayrol..

hai sayang..
nak makan kek keladi ekk..
balik jumaat ni..sure leh makan..mak buat..ehhehe..