Hati-hati yang berdetik..

21 Sep 2008

cookies kedua..mama carries..

semalam sy tak jaga sahur..mgkin penat sgt ditambah dengan badan yg kurang sihat. sy rasa macam nak demam. tekak perit dan hidung mula nak selsema. hajat hati nak buat cookies kedua semalam tapi sy terlena selepas makan ubat. hari ni sy janji ngn paksu utk berbuka di rumahnya di alor star tapi sy terlupa. mgkin sebab kesihatan tak mengizinkan ditambah pula kaki abg belum lagi sembuh. semalam ke bazar ramadhan abg mengadu kakinya terasa sakit kembali. terhincut2 dia berjalan, melangkah perlahan2, tak boleh lagi laju seperti dulu. rasa macam banyak dlm pikiran ni..smpai sy benar2 lupa janji sy sehinggalah sy melihat ada 4 miscal di hp sy daripada paksu. arini juga sy kena siapkan tempahan kek keladi 2 biji. setelah berbincang dengan abg, sy cal paksu.



sy : assalamualaikum paksu
paksu : wa'alaikumussalam...jadi tak nak dtg buka puasa kat sini..
sy : maaf tak dgr paksu cal td. kalau tak jd aci tak..
paksu : nape...sebuk wat kek ke..
sy : a'ah, 2 biji je..ada org nak esok 1..1 lagi nak bwk g skolah.
paksu : abih tu za nak datang bila..
paksu : eh..sore lain..demam ke..
sy : esok aci tak..tak la..selsema skit..
paksu : boleh je tapi esok tak skolah ke..
sy : skolah, tapi za g lepas skolah la..ni duk buat biskut
paksu : haa..ok la kl gitu, paksu bgtau maksu kensel rini..esok jgn tak dtg tau..no excuse..
sy : cnfirm...pas skolah terus g..hehee
paksu : kek tu bawak mai sini skett..
sy : erkk..adehh


i miss him so much..terlalu banyak kenangan sy dan paksu dahulu. smpai skrg..sy masih tetap rasa nak bermanja dengan paksu seperti dulu2...


so esok sy akan berbuka di rumah paksu di alor star..


berbalik pada cookies kedua...mama carries..


ini juga biskut wajib bagi sy setiap tahun kerana adik2 sy cukup suka. sebenarnya sume biskut yang sy buat adalah utk dibawa balik kampung. kat sini tinggal sikit2 je..yang penting..rumah mak mesti penuh dengan biskut..hikss...


bahan-bahannya..:

300gm buttercup
120gm tepung kastard
100gm gula halus
400gm tepung gandum
20gm tepung susu
1 sudu teh esen vanilla
2 biji kuning telur

bahan atas:

150gm gula icing
50gm putih telur
150gm tepung jagung
*coklat cair utk hiasan pokok buluh ..

so...

ini lah hasilnya...

sy masih dalam mood purple...

16 ulasan:

Kamsiah berkata...

azza...simpan sikit ek..kut2 ada rezeki jumpa pas raya ni hehehe

zamz berkata...

wah siap ada org order ek..bleh buat bisnes nih

cendawanintim berkata...

terer nyer laling wat kukis nih..

azza_irah berkata...

kak kam..
leh je akk..balik penang azza buat lain bawak g umah akak..hehe

zamz..
bisnes sikit2..hehee..cookies baru nak mula bisnes..kek dah lama..

laling..
kukis ni utk anak buah..sume wat balik kelate nnti..

Mr. Azman berkata...

hehehe... best betoi laa akak ni, tak cukup kuih tunjuk-tunjuk... buat kuih lagi... pas tuh tempah lagi.. orang tempah lagi... best betoi aktiviti semase, sure penat kan... sabo jer la... rezeki semua tuh.. tak baik merungut... ekekek~

Kreuger®

~Cinta Milo Ais~ berkata...

pas ni buat biskut papa carries pulak tau hehe

iina berkata...

azza..

order leh hehehe ;)

su berkata...

wahhh!kiut je!

slalu su jumpe mama carries yg luv bentuk biasa tp yg ni mama carries luv versi seksi!hikhik!comey jer!

jinggo berkata...

masih dalam mood yang sama - hari ini penat. tidoq sakan sebab semalam ( padan muka ).tengok kueh - telioq.

azza_irah berkata...

man..
tnjuk..buat..tempahan..sume ada dlm satu pakej..hehee

melo..
pasni nak buat melo cmpur cornflakes..letak dlm cup..sure kiuttt je cam melo..ekke

iina..
smpai glasgow ..hancuss...hehe

su..
saje bg seksi meksi bg cepat abih..hehe

bro jinggo..
takpe pengalaman...
mood..tetap sama..

Eija Sam a.k.a Purple 28 berkata...

mama carrie punfav saya...nampak sedap jer tuh...mmm

Yanmie berkata...

cutenya..cookies nie...

@LiYaNNuaR berkata...

tabik springggggg la cemnih... bagus la akak nih... hehehe... sgt rajin...

naz ilyn berkata...

Salam,
mama carries pulak..ada berapa banyak lagiler cookies yang menjadi kepakaran pn.azza kita ni ek..

azza_irah berkata...

eija..
dah mula buat niskut ke..

yan..
kiut mcm yan..hehe

liyan..
saja suke2 yan..hehe

naz..
tak pandai sgt...main buat je..hehe

lemangcute@chah berkata...

dag dig dug hati lemang tingok kuih mama carey.. milo.. lemang rasa better kita cipta milo karrey plaks..ahaks..ahaks..