Hati-hati yang berdetik..

20 Sep 2008

cookies pertama..

almond london..

dapat 4 balang..2 bawa balik ke kampung, 1 tinggal di penang dan 1 lagi utk adik bg pada mertuanya. hajat hati coklatnya nak celup di kampung ngn anak2 buah, tapi bila dipikirkan balik kat kampung nanti lagi lah banyak keje..jadi sy abihkan disini sume. tentu kak na n zureen tertunggu2 seperti tahun2 sudah...mereka akan berebut utk taburkan badam pd cookies tersebut. ermm..

resepi sy mudah je..sume sukat pakai cawan..tak perlu timbang2. asalnya resepi ini ada sukatan yang tepat, tetapi sy dan adik ipar mengubahnya sebab malas nak timbang2. so..simple n easy...

bahan2 nya:

1 1/2 cawan buttercup

1 cawan gula perang

2 cawan tepung jagung

2 1/2 cawan tepung gandum

1 sudu teh emplex

1 sudu teh baking powder

sedikit badam hancur

*utk salutan...boiler coklat dicampur dengan minyak jagung.

mudah kan..

dan inilah hasilnya...

badam yang telah dipanggang

*

*

*

siap....

selalunya sy menggunakan cup hitam utk almond london. namun kunjungan ke kedai bahan kek kali ini, mata sy lebih tertumpu pada cup bercorak kecil kuning hijau. nampak manis dipandang. lagipun tak salah bermain dengan warna. apa salahnya sesekali berubah angin ...
sy masih dalam mood purple..

18 ulasan:

zamz berkata...

wah almond london...selalunya kuih camni yg laku masa raya esp utk bebudak

azza_irah berkata...

betul tu zam..
azza buat utk anak buah..
diorg mmg suka almond london..ada coklat kan..

Eija Sam a.k.a Purple 28 berkata...

rajinnyer...tak buat bisnes ker...salam kenalan

naz ilyn berkata...

Salam,
Tak sangka azza pandai dan rajin buat kuih. Akak dah anak empat tapi tak pernah buat kuih, tiap2 tahun kuih tunjuk2.

Almond london mmg kesuka bebudak..wajib ada.

azza berkata...

salam eija..
salam kenalan..mekaseh singgah..
biskut utk makan sndiri je..kek ada lah buat bisnes sikit2..

kak naz..
ikut mood juga kak..heehe..cm seronok buat kuih ni..bila jd tu..rs puas ati je..

jinggo berkata...

wah kueh raya + lagu raya + lampu lip lap raya....dan semuanya untuk raya. ok.apa2 tulisan masih ungu...

cendawanintim berkata...

london almond sebalang...nanti posto ikut seb takir yer!

ryann berkata...

boleh order ke...hehee

david santos berkata...

azza_irah!
I wanted this image for mine blogue. I can copy it?
Thank you

13may berkata...

chewah chewah!

:D

Suzi berkata...

resepi pakai cup mcm gini lg senang...blh cuba hihihi.. (kalau tiba2 rajin buat kuih raya thn ni...)
lagi pun mungkin n raya akhir kami kat perantauan...

Sufi Idany berkata...

wah... sungguh terasa kesedapannya.... mcm mn ni....?

ras-adieza berkata...

selalunya akak dan huby kalau seminggu nak raya duk pulun buat almond london sama2. tahun ni terpaksa order jer, masa tak da. Huby duk concentrate renovate rumah kami. fuh tengok terliur, mula lah nak mencari..

kin hashim berkata...

wa..nak cuba la.. tak penah buat, cari resipi biasa kena timbang2 jer..tu yg malas tuh! eh, tak buh emplex boleh tak? takde emplex la..

david santos berkata...

Thanks for your favor.
I go to continue the campaign with the image of these two hugged children one to the other.
Have the nice day.


David Santos

@LiYaNNuaR berkata...

thats my feberet la kak... kalau jual.. baper ek rege dia???

@k@kPOKPEK berkata...

tenkiu lah azza, post kan resipi. Boleh ler, @pp cuba..

Nuranim~ berkata...

salam..akak..

teringin nyer tgk kuih nih,,.
terliur terus..huk3

huhu..tp nk buat tk smpt..tk de mase..kelas hari2 dr pg smp ptg..

dh la mase raye tu pn ade kelas smp ptg..raye dlm kelas la nmpk nye.. =(