Hati-hati yang berdetik..

14 Dis 2008

denyut-denyut lagi..



artikel yg sy copy dr satu forum..

SAKIT KEPALA (Headache) Cephalalgia, migraine, sinus headache, tension headache


Tekanan berlebihan pada otak kerana aliran darah yang kotor, tekanan pada otot-otot kulit kepala, kerja terlampau banyak serta terdedah pada sinaran cahaya berlebihan.

Sakit kepala yang terkenal menyerang sebelah kepala sahaja kerana mengandungi bahan kimia otak yang tidak normal. Penghidap penyakit ini hendaklah mengelakkan makan ikan atau daging yang terlalu garing kerana is boleh menukar zat protein menjadi "Tyramine " iaitu zat mengecut otot-otot saraf.

Tanda-tanda sakit kepala (migraine)
• Gangguan penglihatan
• Nampak corak bersimpang siur
• Kebas anggota badan

MAKANAN CADANGAN
Jus timun & karot - Membersih aliran darah dan membekal darah kepada otak. Bersihkan darah, pecahkan asid kristal dalam buah pinggang


Bawang putih- Buang kolestrol tak organik di dalam pembuluh darah

Buang toksid dalam badan, kuatkan ingatan


Biji bunga matahari, Sayur pegaga - Dikisar dan diminum airnya, 3 kali sehari


PEMAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN
Tepung kanji, gula, telur masak, daging masak, susu pasteur, Kopi, teh.
Makanan goreng & berminyak (untuk migraine), garam (untuk migraine).Hot dog, keju keras, coklat, oren, MSG (Monosodium Glutamate), roti bijirin (untuk migraine)

PEMAKANAN TAMBAHAN YANG DISYORKAN.
Multivitamin, Protein, Calcium and Magnesium (mengurangkan ketegangan otot-otot), B Complex (mengurangkan ketegangan), Vitamin C (melawan kesan pencemaran dan membantu dalam penghasilan hormon anti-stress), Lecithin E (memperbaiki pengaliran darah).

pernah ikut dan praktik..tapi kenapa masih tetap sama..
berulang dan berulang..
benar-benar tak selesa..

16 ulasan:

Mr. Azman @ Kreuger berkata...

wah.. bagusnye tips.

Kreuger pon selalu kene sakit kepala
nih.. lagi lagi kalau tengah coding
progrem... tapi masalah kalau dah
start programming... tak bleh nak
stop sebab takut hilang step.

so terpaksa lah jugak buat skit skit
walaupon tengah sakit kepala~

Kreuger®

mountdweller berkata...

Puan Doktor,

Saya pun baru telan cafergot dan parakol. Sekarang ponteng kerja, tengah rehat kat rumah. Kebetulan Along nak balik lumut tengahari ni menumpang kawan.

Tips pemakanan tu bagus untuk penghidap migrane. Tapi uncle dah puas ikut saranan doktor, tapi sakit ada mari jugak!

kakchik berkata...

my dear azza,
rasanya ini kali kedua kakchik azza sakit kepala yang agak lama. kakchik sarankan azza cepat ke klinik. insya-Allah lebih cepat dapat dikesan puncanya. harapnya bukan bahaya tapi boleh jadi membawa khabar gembira, siapa tahu kan? pergi klinik ya...

reena berkata...

sbnrnye byk sebab jd sakit kepala nih...selain kekurangan zat tertentu dlm mknn...maybe environment sis ke...atau benda2 yg sis kena handle...

cam kite pon kdg2 kena gak migrain...tapi bile slalu minum air suam skrg nih...cam dah kurg sket...tahla...utk org lain tak sure ler plak berkesan ke tak...

slalu kalo kena migrain, kite telan panadol pastu tido.... hehhehe

BEiB berkata...

boleh cuba perubatan alternatif...
1. Akupuntur
2. Makanan/ubatan herbal
3. Homeopati

selain dari ayat-ayat suci AlQuran yg diamalkan sbg penawar...
InsyaALLAH...moga bertambah baik dan selesa

Miss Jaz berkata...

tanya lah pada yg lebih pakar..amalkan ayat2 quran..jue tak tau nak gunakan ayat yg mana,tapi tanyalah pada habiha69,kot2 dia tau..semoga tabah menghadapinyer..

Redynne berkata...

azza,
klu bole jgn lupa ape yg dipesan tu ye..

1-kurangkn neskepi(lagi bagus jgn minum langsung)
2-jgn biasakan xpose ngn direct sunlight(jenis yg terik2 tgh ari tu..)
3-mkn ubat yg sesuwai(hehehe)
4-lepas mkn ubat, gi tido ye.. bukan mentenet.. hehehe(bilik gelap tau bukn terang benderang n lagi senyap lagi bagus)

Insyaallah... mudah2an berkurang sakit tu..
X salah berusaha kan cyg? muaaaxx..

Eazy Izzuddin berkata...

hype akak...
jgn fening2 slalu..
=D

Rashid berkata...

salam azza,
hmmm masih sakit ek.
Azza, banyakkan berehat. Tenangkan fikiran. Makan ubat tu..

Bila ngadap skrin komp. tu, jangan terlalu asyik sangat. Terlalu lama. Selang-selikan dgn lihat warna kehijauan - agar mata tu tenang. Sebab kadang-kala bila mata kita tak cukup tidur, letih, kering, silau.. boleh sebabkan sakit kepala tu.

Azza, jangan banyak fikir ek..

iina berkata...

Jaga diri k.. rehat2 secukupnya.. kalau ada peluang untuk berurut hilangkan keletihan badan atau tau sapa2 yang pandai pun boleh cuba gak ;)

Eazy Izzuddin berkata...

akak...
ade gift n ole2 untuk akak khas dari eazy...
amek kat blog eazy ek..
=)

ryann berkata...

ok gak ada tips. ada kawan asyik pening kepala. kesian tengok

nurdaniella berkata...

azza, akak pun ada satu tips.. ni kalau azza berani buat la.. pernah tengok kan orang berbekam.. bagus tu untuk buang darah kotor.. dan juga bagus untuk orang yang sering sakit kepala.. mungkin darah kotor banyak berkumpul kat kepala.. cuba la..

yani_worldpeace berkata...

yani pon selalu sakit kepala...kengkadang pening...asenye pasal tekanan kat mata kut, ye la keje mengadap komputer je...

azza_irah berkata...

terima kasih utk semua cadangan, nasihat dan panduan. dah semakin ok..alhamdulillah..

Suzi berkata...

salam azza,
mcmana dah ok ke?
sy pun pernah kena migrain yg teruk...thn lepas.sampai muntah2. mulai saat tu bila sakit kepala dan tanda2 migrain dtg terus mkn ubat...takut teruk lg...
harap itulah yg pertama dan terakhir kena camtu...
blh try tips tu...thx azza.