Hati-hati yang berdetik..

12 Dis 2008

tengkujuh yang dirindui..


merenung gerimis mengundang sendu..
hati bagai terguris pilu
terpercik di pipi menyeka kelu
seakan terbungkam bicara di kalbu..




titis gerimis semakin lebat
masih disini menatap hebat
mega mendung melitupi kelat
seakan memahami hati tersayat..





rindu sangat saat-saat dulu bermain hujan ..
air yang melimpahi tebing bagaikan satu pesta..
tak pernah memikir bahaya yang mendatang..
tengkujuh yang tiba keseronokan tak terhingga..

bila menginjak dewasa..
baru ku fahami..
hujan itu rahmat..
tapi banjir itu petanda..
akal manusia tetap kalah dengan kuasa alam..

tapi aku tetap rindukan gerimis dulu..
tetap rindukan kesejukan dulu..
tetap rindukan tengkujuh dulu..
tetap rindukan deburan ombak di seberang takir..
tetap rindukan saat-saat dulu..

20 ulasan:

[yAN!e][pUTraJAya] berkata...

best nyer main banjir....
kalau air dalam sangat
gerun gak la..

he he he..

skang musim hujan.
balik keje jer ujan
kekadang sampai takut nak drive

(^_^)

Redynne berkata...

azza,
aku pun suke ujan sesgt... sejuuuuuuk je.. ;)

Tapi bila banjir, simpati plak pd yg x b'nasib baik.. kan?

*hujan yg turun bagaikan mutiara...

Yanmie berkata...

suka hujan..cam smlm sejuk2..ihik..

Fireroll berkata...

jangan bermain hujan...!!!!

- jinggo - berkata...

saya terkedu masuk dan membaca semua apa yg cgu tulis.......

goasop berkata...

kak azza cikgu? sekolah katne? *excited jpe sifu. ehe

mendalam sungguh puisi kak azza. yup. hujan tu rhmat. kalu mlm tdo tym hujan, ibarat da xnak bgn. ehe

xiiinam751 berkata...

Saya yang tak pernah terlibat dengan banjir sebegitu, cukup tersentuh dengan ketabahan penduduk Kelantan menghadapi ujian banjir ini saban tahun...sem oga segala urusan dimudahkan oleh nya..

cendawanintim berkata...

teruk jugak tu banjir kat kelantan..

Cikgooden (Selumbar Emas). berkata...

jalan ni lah yg aku jalan dulu..jam 2 petang naik keta kena on lampu...
ujan itu rahmat.
kata kawan aku .nama dia rahmat jugak. he he he..(Kuasa tuhan, tak terjangkau fikiran kita...untuk meramal)

Monkey D Luffy berkata...

best mandi hujan zaman kanak2...

ILA berkata...

Sesungguhnya..semua merindui masa lalu..
Namun kita tak bisa melawan apa yg tersurat oleh yg maha kuasa itu ,
Sebagai manusia yg dewasa..haruslah reti memikirkan yg baik utk anak cucu,
semoga mereka tidak terpinga2 melihat alam yg semakin membisu

uiii...apakah yg ku melalut niii..hihikkk

zamz berkata...

mcm best je main air nih

azza_irah berkata...

yanie..
sana ujan ek..penang panas je yanie..tadi ujan jap tak smpai stgh jam..

reen..
aku pun suka sejuk2...ekeke

yanmie..
bangun pagi macam liat je kan bila sejuk ni..

pelita..
nak main gak...jumm..

cikgu jinggo..
semua org ada kelemahan..

goasop..
ngjar kat penang yang..
mmg liat nak bangun..hehee

ckLah..
benar..musibah tu menginsafkan..mereka kuat seba diuji saban tahun..

laling..
sebenonya tak banjir betul lagi..tu macam permulaan je..


cikgu oden..
kalau bpeluang skali lagi..nak lalu tak jalan n situasi yg sama..?..hehe...pikir2 kan..

monkey..
yup..
indah sgt saat2 itu..

ila..
baru bangun tido ek yang...mamai ekk..hehe

zamz..
mmg best..sgt2..

Rashid berkata...

Bila kat rumah. Sukakan hujan.. sukakan titisan airnya... terasa nyaman dan damai sekali.

Bila nak keluar rumah. Sukakan mentari. Sukakan akan sinarnya.. terasa cerah ceria sekali.

Alangkah hebatnya fenomena alam ini. Maha kuasa setiap kejadianNya.

mountdweller berkata...

salam azza,

Pejabat uncle naik air. Malam tu Pengarah Tadbir call minta tengok pejabat masuk air. Pejabat uncle di tingkat bawah. Malangnya kedua-dua jalan yang menghubungkan rumah uncle dengan pejabat tidak boleh di lalui. Uncle call pengarah balik, dia kata tak apa dah ada jaga bersama seorang kakitangan bahagian lain dah angkat barang. So uncle rileks je lah.

Esoknya bila masuk ke pejabat 5 cpu dah tenggelam. Sehari suntuklah buka balik hardware dan keringkan dengan dryer, pasang balik. Nasib baik ok.

iina berkata...

Azza

Memandang hari yang mendung dan suram bersama titisan air sudah tentu mengundang pelbagai rasa.. apatah lagi bila hanya panas terik sahaja yang datang saban hari..

Walaupun sejuk dingin bersalji di sini.. ketika berjalan kaki awal pagi tadi.. saya juga teringat dinginnya pagi di kampung halaman.. kicauan burung pagi tadi benar-benar buatkan saya teringat suasana pagi dan dinginnya saat turunnya hujan :)

zino berkata...

kalau air bah kecik ok la boleh main air.. tapi kalau bah besar.. jangan ngada ngada nak menyelam bagai bahya tu.. hehe

zino berkata...

kalau air bah kecik ok la boleh main air.. tapi kalau bah besar.. jangan ngada ngada nak menyelam bagai bahya tu.. hehe

azza_irah berkata...

cikgu rashid..
indah sekali bait bicara..
rasa tenang mbacanya..
setiap sesuatu ada sebab musababnya kan..
kita mengkagumi..sekaligus memahami alam ini terlalu luas dan indah sebenarnya utk dinikmati..

salam uncle..
la...siannya..
nasib baik leh on balik sumenya..kalau tak kena tanggung kerugian la. kawasan rendah ye pejabat uncle tu..


iina
masih terasa rindu pada kampung ni sebenarnya...walaupun baru je beberapa hari ditinggalkan..
masih terasa suasana raya..
tapi apa nak buat kan...

camana iina raya di sana..

zino...
teringin sgt2 nak main banjir...hehe..tringat zaman kecik2 dulu..

eriey berkata...

umah mak mertua eriey pn naik air gak, jalan xleh lalu...plat kete tcabut gara2 masuk lam air..hehe