Hati-hati yang berdetik..

3 Jan 2009

dari mak long utk kak na..

esok kak na akan melangkah ke sekolah..
tahun 1 di SKB, di Kelantan.
tentu malam ni kak na tak lena tido dengan segala macam kasut, baju, beg baru..

terasa begitu cepat masa berlalu. dulu maklong tengok kak na belum boleh berjalan, kini kak na lari laju dari mak long. dulu kak na selalu minta maklong dukung kan, skrg kak na dah malu kalau balik kg sesekali mak long nak dukung..


dl kak na pernah baling hp mak long sampai pecah masa kat Kulim, kini kak na dah pandai dial no mak long utk bcakap ngn ma long. dl gigi kak na jarang2, skrg rasanya semua dah dimakan ulat...makin jarang kan kak na. sangat comei bila kak na sengeh. selalu kak na akan jerit.. mak long niiii....bila mak long kata gigi kak na sedap...sb tu ulat makan..

hari ni kak na dah besar. dah 7 tahun..ingat lagi saat kelahiran kak na dulu. bukan lagi baby yang maklong selalu dukung dl. esok kak na akan ke sekolah. mesti umi dan abah yang hantar. ataupun kak na nak mak dan abah yg anta..?..hehe..memang kak na cucu kesayangan mak dan abah, juga jadi anak saudara kesayangan mak long.

tak kisah berhabis duit ringgit semata2 utk kak na. dlu selalu airmata menitis tiap kali nak balik apabila melawat kak na masa umi dan abah kak na menetap di kulim. tiap kali umi kak na cal mak long, hati mesti berdebar2. sakitkah kak na, tak sehat kah kak na...


tapi kini alhamdulillah. sejak abah dan umi kak na mula bertukar ke kelantan, hati maklong semakin tenang. jika kak na tak sehat, pasti mak dan abah akan segera bawa cucunya utk dapatkan rawatan. sebab kasih mak dan abah pada kak na juga melimpah ruah seperti kasih sayang umi, abah dan maklong.



perjuangan kak na baru bermula. mak long doakan yang terbaik utk kak na. sesungguh nya mak long terlalu sayangkan kak na. terlalu. pada diri kak na tertumpah segala kasih sayang mak long . pernah suatu ketika dulu masa kita naik motor bersama, maklong bertanyakan kak na.


esok2 kalau mak long tua, sapa nak jaga mak long...?

dalam loghat kelantan pantas kak na menjawab..

kak na lah. sebab masa tu kak na besar dah..keje dah. umi pun jaga mak long jugak. tapi napa kena jaga maklong..maklong takleh jalan ke masa tu nanti..

syukur alhamdulillah..kerana dikurniakan Nurul Nadira sebagai tempat utk sy melimpahkan kasih syg.




sesungguhnya sy sayangkan dia..

15 ulasan:

mountdweller berkata...

Begitulah masa berlalu. Yang kecil akan besar, yang besar akan dewasa, yang dewasa akan tua dan yang tua akan mati.

Macam dalam cerita jinggo, masa dan cinta tidak boleh dipisahkan.

azza_irah berkata...

uncle..
betul tu..
tarasa cepat masa beredar..
azza pun bbrp ari lagi dah nak masuk 33..trasa benar cepat nya..

Sufi Idany berkata...

gud luck utk kak na....

happy birthday tuk mak long in advance.... (hehehe...)

wish mak long n kak na all the best.

acu berkata...

mak long yang baik hati....

BEiB berkata...

Semua wanita boleh menjadi Mak Long(ML). Tetapi menjadi ML yang sejati memang payah. Moga Azza berupaya menjadi ML mithali.
Selamat Hari Jadi ML (in advance)yg ke 33(?)...

Luth Textile berkata...

ehem2..
kak, lagi dua hari..

kakchik berkata...

Ada persamaan antara kita berdua. Mencurahkan kasih sayang pada anak saudara.

Cikgooden (Selumbar Emas). berkata...

beruntung kak na dapat maklong yg best!...

Monkey D Luffy berkata...

mesti excited dapat masuk sekolah dah

Fireroll berkata...

"kak na lah"....!!!!
huhuhu....

azza_irah berkata...

Sufi Idany ...
hekhek...kak na ucap tkaseh..
maklong dia juga ucapa terima kasih...
13 jan lka yang..nak adiah dari bintulu..hehe

acu ...
cb utk jadi maklong yg baik..

BEiB ...
sedang cb dan akan terus cb utk menjadi maklong yg disayangi dan disenangi..cb utk buatkan kak na dan anak2 sdara lain slesa...

Selamat Hari Jadi ML (in advance)yg ke 33(?)...
uikss...bbrpa ari lagi lah..tua dah rasa..hehee


Luth Textile ...
ehem2..
lagi dua hari ek..akak bape ari lagi ek..hehe..


darie kakchik ...
ada hikmahnya kak..kasih syg adalah luahan tak terbatas..limpahkan saja pd sesiapa ..pasti ada balasan utk kita..


Cikgooden (Selumbar Emas). ...
ehekss...cb utk jd maklong yg baik..


Monkey D Luffy berkata...
terlalu excited..kita yg dgr cite dia pun rs tergelak..hehe

Fireroll berkata...
komen2 kita mennjukkan kewibawaan dan pembawakan diri kita..berhati2 lah dngan setiap perkataan yg datang dr kita..

Rashid berkata...

Sedih juga baca entri ni.. luahan rasa hati mak long..

kak na.. jangan lupa mak long tu ek. Mak long kkk ctk yang baik.. sangat baik..

Moga jalinan ini tak pernah jauh..

eee ada masa nak jumpalah ngan kak na ni. SKB.. cam pernah dengar tu..
azza bolehke..

azza_irah berkata...

sile2...leh je...g je SKB cr budak yg comei2 macam maklongnya...ehehhe

eriey berkata...

comeyy kak na..cam mak long nye..hehe

azza_irah berkata...

eriey..
mak long yg comei cam kak na..hehe