Hati-hati yang berdetik..

23 Feb 2009

serpihan dari Sg Sengian..



Terima kasih di atas kiriman sajak ini dari pemilik blog sesuci kasih sufi..idany. Sajak dibawah khas utk sy dari Sg Sengian, Sarawak tempat Ida bertugas. Dengan segala kedaifan dan kekurangan disana sy harap ida tetap kuatkan semangat dan tabahkan hati demi anak bangsa. Terima kasih utk segala perkongsian kita selama ini. Terima kasih kerana ida selalu ada dan menemani sy di alam maya. 2 kali pertemuan kita di Kelantan cukup membuktikan yang persahabatan ini benar2 ikhlas dan jujur.
kisah pertemuan kami ada sy entry kan disini, disini dan disini..





Ketika Allah memberi ujian
itu pertanda
betapa mulianya
seorang manusia di mata-Nya


Mungkin ujian itu
teramat berat
dan terasa dahsyat
di luar jangkauan hati manusia
serta meninggalkan sejuta tanya
mengapa


Untuk temanku
jika sajadapat kupinjamkan hatiku
untukmu
ingin ku

berbagi laramu
dan memperingan duka di hati


Aku memang tidak dapat membagi hatiku
yang aku bisa hanyalah
berada di sisimu
untuk mendengarkan
isi hatimu


Temanku
bila kini hatimu pecah
dan serpihannya masih berserakan
biarkan aku mengumpulkan
serpihan-serpihan itu
untuk menyatukan kembali hatimu


Percaya lah Teman
Allah sayang sekali
sama Kamu
dan aku
selalu mendoakan
yang terbaik untukmu
..terbabas..1.27am..

11 ulasan:

- jinggo - berkata...

kerana kita masih ada kawan hari ini.......

semuga untuk seterusnya kita diberkati dan bersangkabaik dalam semua urusan........

azza_irah berkata...

cikgu jinggo..
terima kasih ..atas nama seorang kawan..

nurul iman berkata...

smoga kelas "komputer" y akan dtg akan lbh bermakne dng sajak ini..atas name seorg rakan sejawat nak blajr komputer..")

azza_irah berkata...

nurul iman..

ehhhe..memeriahkan lagi kelas kita..nak mengata pun org sebelah tak tau la kl ym..

pasni saham kita jatuh..sebab ada org yg vry da vouge tempawan n rupawan masuk korum sama...ehehh

Rashid berkata...

Puisi yang sungguh indah dan bermakna sekali..

Moga serpihan hati bertaut kembali..

BEiB berkata...

pinjamkan hati...
berbagi lara...
teman sejati...
suka dan duka.

denyutan..
dua kenalan sejiwa

Untung kedua-dua..

tiny laiman berkata...

salam azza,
persahabatan itu terlalu suci..dan hanya yang mengerti makna persahabatan akan lebih menghargai sebuah persahabatan itu..salam sayang dr tiny...

azza_irah berkata...

cikgu rashid..
terima kasih utk ida di atas kiriman sajak yg cukup indah itu..tersentuh rs di hati...

tiny laiman..
salam syg juga dari azza..
tkasih utk tiny kerana selalu ada dan menjunguk aza disini. jalinan maya pasti kan kukuh dengan keikhlasan hati kedua antara kita..

azza_irah berkata...

Beib...
bait kata yg sgt indah...dan sy sgt2 suka. tersenyum sendiri sy membacanya..

teman sejati berbagi lara
pinjamkan hati suka dan duka
mulut membisu tiada bersuara
denyutan jiwa sebagai pembuka..

Sufi Idany berkata...

Salam...akak rupanya ida ketinggalan. tak sangka ada credit tuk ida dr akak.... eheheh. jauh ni hanya jarak yang memisah.... tapi tidak untuk terus memisahkan ukhuwah yang bertaut. terima kasih juga kerana akak juga sentiasa ada untuk ida. Allah merestuinya... Alhamdulillah

azza_irah berkata...

idany..
byk lagi nak share sebenarnya dgn ida..rasanya bertentang mata lebih selesa bila bercerita..insya allah..ida balik nnti kita jmpa ya..