Hati-hati yang berdetik..

9 Feb 2009

sesuatu, kasut, mug, hobi dan utk -dia-...

salam utk semua..
sebenarnya hati sy masih bengkak pada sesuatu itu. rasa terkejut dan geram. sukar betul nak diluahkan sebenarnya. 2 malam lepas sewaktu hendak keluar makan, sy terpandang sebelah kasut selang 4 buah rumah jiran berada betul2 di tengah jalan. dengan nada bergurau sy bgtau abg..itu macam kasut sy lah...



  • abg berhentikan kereta...sy tergamam..
  • memang betul....kasut silver sy...iskkk..
  • kenapa duk sini...selang 4 buah rumah di tengah2 jalan..
  • kenapa kasut ni penyek...
  • kenapa kasut ni tumitnya terpeleot..
  • kenapa macam dah koyak...warnanya dah berlainan...
  • dan kenapa mesti kasut sy yg ini..




nak dimarah tak kena, nak didiamkan rs macam melampau2 sekarang ni. makin bermaharajalela dari pagi smpai ke pagi esok. dulu jarang2 nampak, sekarang ni macam jaga pulak duk berkeliaran. memang silap sy sebenarnya letakkan kasut di luar. tapi teringat kata ustazah sy dulu...kasut kan letaknya di kaki, dipakai dibawa berjalan2 ke merata2 tempat. napa simpan di dalam rumah. rumah mesti bersih dan suci kerana disitu kita berehat, makan dan beribadat. letakkan kasut di tempat yang sesuai dan bukan di dalam rumah. erm...fikir logik kata ustazah maka tak salah lah kan sy letak kat luar. bukan di lantai tapi sangkut kat grill. dalam rak kasut dah takde ruang, lagipun kalau gantung gitu kan senang nampak, pagi esok nak g sekolah leh terus matching dgn baju...ada entry nya disini koleksi kasut sy di gril depan umah...

memang salah sy juga kerana tidak beringat. Malam pagar rumah tidak bertutup. tapi dalam byk2 rumah kenapa rumah sy jadi mangsa..dan dalam banyak2 kasut kenapa kasut silver itu. kasut tu adalah hadiah bday sy dari abg beserta dengan hbag. entrynya ada disini. baru 2 kali sy pakai. utk sesuatu itu....baru 2 kali tau tak...!!

sekarang sy hanya leh memandang kasut itu, esok dah kena buang lah, tak sanggup lagi rasanya nak pakai. disebabkan perbuatan sesuatu itu...sapa nak ganti kasut sy. walaupun perasaan hairan masih menghantui kerana kasut tu kan tergantung tinggi, camna boleh amik..namun sy redha. fikir positif...dalam banyak2 rumah dan banyak2 kasut, rumah sy dan kasut silver sy jadi pilihan...tak ke maknanya kita org yang dipilih..ehekkss..(nak sejukkan hati nih..)

so sy sudah tidak brkasut silver lagi. kasut itu akan ditamatkan khidmatnya walaupun baru 2 kali bertugas. mgkin abg bersimpati bila sy bertanya sapa nak ganti kasut tu. Tiba2 bila ke Sunway Carnival(SC) siang tadi tadi abg bertanya..

..taknak cari ganti kasut silver ke...
eheh...nak tolong ganti ke..
takde lah...kalau nak ganti...cari le..
ehekss...




tada....




sesuatu rosakkan kasut sy...sendiri silap...sendiri ganti...sendiri bayar..
bukan silver tapi purple...Giossardi...napa purple..?...entah..tanya sama hati...





jalan2 lagi pusing SC...

sy masuk dalam Cabin Living. sangat2 kiut segala bagai barang yang ada disitu. ditambah dengan pelbagai bentuk jambangan bunga dan bear sempena Valentine's Day(VD)...ehehh...rs dah lama tak sebut VD...rs pelik pulak. tiba2 terpandangkan deretan mug2 di bawah yang sangat comei ini. tengok betul2 ye...



may 13th - adventurer
(abg...macam betul je...abg kan mmg terlibat secara langsung dalam segala outdoor actvty..kerjanya adalah minatnya..)

jan 13th - clever and creative...eh..?..ehekss..sapa itu 13 january...

feb 7th - independence...ermm..napa tiba2 7feb..ada kaitan ke..agaknya..segala sesuatu ada sebab musabab kan..





mulanya nak beli..dah lama tak mula balik aktiviti beli benda2 yang menyemakkan rumah(istilah abg). tapi last nya sy letak balik..insya allah nantilah, sy nak beli jugak...utk -dia- nanti..akan sampai masanya..







pusing2 lagi masuk Popular Book..dah lama sebenanya sy meninggalkan segala hobi dan aktiviti dulu2. tumpuan beralih. mgkin dengan kekangan masa atau sy sendiri yang berubah. sekarang sy harus kembali ke pangkal jalan. sy harus kembali melakukan sesuatu yang pernah/masih jadi minat sy cm mgkin beberapa ketika sy sedikit alpa. Anjung Seri memang menjadi langganan setiap bulan sejak berkahwin. buku sulaman reben...minat dulu yang akan dipupuk kembali, kerana sy nak jadi seperti dulu..melakukan sesuatu yang memang menjadi minat..(kena selongkar balik kotak2 utk cari jarum sulaman...)




keluar dari SC...abang ajak singgah nursery. semestinya utk -dia-..eheks..







penat sgt...tapi cuti sehari yang berbaloi. nak singgah Pantai Bersih kat Bagan Ajam tapi jam 5 petang terlalu panas. tak sanggup muka berkilat pegi sekolah esok. so...pejam mata lena...sedar2 kereta masuk parking rumah...dah smpai Alma...



ding dong....
abang memang susah nak senyum kalau bergambar...adeh...



den tau lps ni utk dua org pengkritik den bila ada entry gini... cikgu shifu n cikgu one sile kaw2 nya kutuk...den tak kisah..nama pon pompuan...dushhh..
habiskan masa bersama tersayang memang satu terapi...esok skolah baju kaler apa ek..pink..?

34 ulasan:

♥miss zaza♥ berkata...

sapa yg buat kasut tu jd smpai cmtu akak?
bestnya. terus dapat kasut baru =)

have a nice day kak azza!

nurul iman berkata...

kak..iman pun d sc t ari ahad..tgk handbag bkenan..tp xbeli pun..n dlm at nak bgambar gak kat pokok kayu de luv bgantungan..tp pas masuk espirit..terlupe trus..")

**kak,jual silver kat bundle..dpt duit,bli silver baru..kuikuikui

azza_irah berkata...

zaza...
sesuatu yg buat kasut akak jd gitu...rasa nak dushh je...
hv a nice day 2 yang...

iman..
ehekkss..takleh jual le iman..silver tuh mmg dahtakleh pakai...geram je ati ni..

comei kan luv2 yg bgantungan tu...hehee

Luth Textile berkata...

alahai..
dating la pulak..

nak hadiah

Daddy Cool berkata...

Ala...photoshop kan muka abe tu supaya senyum...heheheh...Eh..kasut tu lenkali manggakan jer...

Shifu67 berkata...

ada la yang nak kena goreng ni.... dak pun buat sate.... hehehe

Bapak berkata...

sandal Bapak pun pernah kena cam tue. pepagi bangun jer, tahu2 dah ada kat tengah jalan. separuh dah koyak2 cam kena gigit. sandal kesayangan plk tu.

Bapak syak kena bawak anjing walaupun secara logiknya, tak muat binatang tu nak menyelit kat pagar rumah Bapak dan boleh tahan tingginya.

Baru dua hari lepas, Bapak ganti baru, jenis serupa. sebelum tu kalau nak berjalan2 santai, kenalah pakai kasut skema..sandal yang lain Bapak tak berkenan sgt...heheh

Mr. Azman @ Kreuger berkata...

aduhai... sabo jer la akak.
kes telupa nak lock pagar laa ni.

p/s:- sorry akak lame tak singgah
sini. harap akak dah famaly sihat.
thanks~

AzmanIshak.Com

ILA berkata...

Salam Buat rakan maya ku..(lantas teringat dgn satu bungkusan yg belum ku serahkan pd pak cik posmen:p)
permulaan..ingin ucapkan tahniah di atas ulang tahun perkahwinan yg ke 8 tahun..benar ya??8 tahun??

ttg kasut tu..
hmmm..adakah ianya perbuatan si anjing??
mesti ada yg istimewa sehingga dia memasuki ke laman rumah mu.

Aduiiii..kasut2 mu runcing belaka..
pasti kaki mu jenis cilik & runcing..hihikk..

semoga ceria selalu..muuuahhhh;)

nURmALa mAZLan berkata...

sapa la punyer kerja amik kasutr silver tu..abg beli kan lak tu..adeh!!

Yanmie berkata...

sabar yea kak..cian pun ada..yelah benda tu pemberian dari hubby..lagik2 pemberian yg sgt2 bermakna..anggap aje bukan rezeki akak utk memiliki kasut silver itu..

Big Mamma Bukhari berkata...

nak bt mcm mana ye? dh setakat itu khidmat kasut tu pada u kan? t baca tulisan u pun sakit hati dibuatnya.. orang ke anjing yg punya kerja.. ? dia geram kot tgk kasut tu baru dan cantik lagi.. branded pulak tue.. mana dia tak geram.. ehe..

A.Z.L.I.N.A berkata...

salam akak...
sape 13 jan?
sy pon 13 jan gak..hehehehehh

azza_irah berkata...

luth..
nak hadiah mai Alma..

ddy...
niat hati mmg nak mangga...dushhh...

azza_irah berkata...

Shifu67 ..
eheh...kl goreng pun tak lalu laaa...eeii..kembang lak rasa...

Bapak ...
itu la kan..pk tak logik sbnrnya cmna leh amik gantung kat grill...iskkk....td abg baling mercun ..elok2 je duk santai tepi umah ni 4 ekor....adeh...

azza_irah berkata...

Mr. Azman @ Kreuger...
ehekkss..sbeno nya silap sndiri..tak tutup pagar tu..tapi napa kasut akak..ermm..

takpe man..paham..sebukkan..akak pun jarang2 dh g jalan blog kwn2...balik skolah penat..


ILA berkata...
9 tahun la yang...ehehh...ada bungkusan...??tidak sabar ku anntikan bungkusan itu...

ttg kasut tu..
runcing sebagai satu langkah keselamatan..kl ada yg terkejut2 tu leh gak kasut tu sebagai senjata..ehhee


nURmALa mAZLan...
tu le..hadiah bday akak tu mala...

azza_irah berkata...

Yanmie ...
memang bukan rezki akak yan..nak buat camna kan..silap sndiri gak..hehee


Big Mamma Bukhari ....
dalam banyak2 kasut tu yg dipilih..takpe lah..dah tertulis hanya bbrp mggu kasut tu bsama sy...huhu...sedih sebenarnya ni...


A.Z.L.I.N.A ...
13 jan gak ke..akak la..hehe..tahun dpn leh sesama clbrate kat sini ye...

ONE ZABA berkata...

elehhh...marah konon!!! mesti itu kasut ada bau. itu sebab ada yang tertarik. tapi jgn lupa pulak, disebabkan bencana timpa kasut silver tu le dpt beli kasut purple baru.... adat org pompuan.

azza_irah berkata...

cikgu one...
itulah tuah namanya..takpe lah kl org lain tak suka...asal abg tak kisah..

cendawanintim berkata...

naper ngan kasut tuh??tak citer pon...

Tie berkata...

Tarikh lahir keduanya 13 hb....hm....memang ngam la tu....he he..

xiiinam berkata...

fuhh...tajamnya kasut. kalu cklah si kaki bendang ni pakai...harus retak kasut tu...he..he..

azza_irah berkata...

laling...
kasut tuh kena geget ngn anjing yang...gonggong bawak lari kasut kitee...


kak tie ...
hehee..kebetulan kan kak..harap2 serasi hingga ke akhirnya..


ckLah...
tajam sebagai psediaan tu ckLah..kut2 shifu mai sergah leh la azza pelangkong je ngn kasut tuh..ekekee

Kamsiah berkata...

geram gak akak baca pasal kasut tu...akak tak panggil 'budak@ org nakal' tp 'budak @ org JAHAT' kalau berperangai mcm tu...sekeh kang..

Kamsiah berkata...

pi nursery tak beli orkid ke...:)

Elynn berkata...

aku rasa kan, lepas guna simpan dalam kotak.... :) atau sediakan kasut formal sahaja ( hitam/coklate), nak jalan-2 apa kata tukar style be sporty atau casual sahaja.

Tips: tak perlu ikutkan matching tu apa kata be formal better then being gready. Jangan mare...

mountdweller berkata...

Bukan apa tu anakanda. Dia berkenan kasut tu tapi nak pakai tak padan. Lagi pun loncatannya akan terganggu, jadi dia buanglah.

Sian dia nak bergaya tapi berbaju tanpa seluar!

Sufi Idany berkata...

Salam kak....
apakah sesuatu itu yang begitu berani merosak kasut silver akak? sesuatu itu mmg tidak patut....

arsaili berkata...

salam..bawa bersabar..ada la alasan dpt kasut baru eheheh

Rashid berkata...

Azza, biasanya ujian yang penuh bermakna dariNya adalah sesuatu yang menjadi milik dan kesayangan kita. Oleh itu, anggaplah ia sebagai satu dugaan..

ermmm kasihankan pencuri tu. Kerna dia melakukan kerja sebegitu..

azza_irah berkata...

kak kam...
kak...sabo..anjing la kak..bukan org..hehee
orkid?..tak kak...abg cari bonsai je..


Elynn ...
salam..tkasih singgah di sini..
sy sukakan variasi..suka matching...dan suka bermain ngn warna..sb tu kasut berkaler2 bak rainbow...suaipadan buat semangat berbeza setiap hari..memberi motivasi pd diri...eheksss...

azza_irah berkata...

uncle mountdweller ...
hehee uncle..tu la psl..tapi takde pekdah gak amik sblah...nnti terhencot2...tapi dia pandai le pulak pilih yg baru...adeh...


Sufi Idany ..
salam da..
apa kabar adik akak...camna kat sana...harap kita leh jumpa lagi satu ari nnti...rindu ida..


arsaili ...
salam...sehat alhamdulillah..
hehee...dah beli baru pun kan..alasan yg sgt kukuh..

cikgu Rashid ...
tkasih...mmg ujian..dan sbnrnya sy dah bersedia utk diuji(kehilangan kasut) apabila sy mengambil risiko meletakkan nya di luar..

A.Z.L.I.N.A berkata...

heheh same la kak...
lam klas saye pon ade gak sorg bdk pmpn 13 jan...
mase stdy kt swak dulu pon ade gak sorg junior bdk laki 13 jan...
heheh sblm ni xpnh jmp pon yg same bday
cantek la mug tuuu

azza_irah berkata...

A.Z.L.I.N.A ..
heee,,,akak n huby sama 13hb..beza bulan je..ada bbrpa org kawan yg sama 13 jan ngn akak...ada sorang kwn baik 12 jan,,,seronok..leh clbrate skali..